Izraelci z rizikových oblastí se mohou díky příměří na chvíli vrátit do opuštěných domovů

Události: Příběh ženy, která se vrátila do příhraničního města (zdroj: ČT)

Čtyřdenní klid zbraní, který začal v bojích mezi Izraelci a teroristickým Hamásem platit v pátek ráno, využili Izraelci žijící poblíž bojových oblastí k tomu, aby se na chvíli vrátili do svých domovů, které museli před týdny spěšně opustit. Vrátili se i obyvatelé města Sderot, které se nachází jen několik kilomentrů od hranice s Pásmem Gazy.

Příjezdová silnice do Sderotu je plná aut – stovky obyvatel se vracejí do pohraničního města, které se po 7. říjnu skoro vylidnilo. Jedním z navrátilců je Liana. Poprvé od října stráví víkend doma. „Opustila jsem dočasně Sderot. Mám dvě děti a manžela. Takže jsme se zhruba na měsíc s rodinou odstěhovali. Vrátili jsme se až před pár dny,“ říká.

Po sedm týdnů až do pátečního rána se dnem i nocí ve městě ozývaly sirény, zvuky letadel a výbuchy z tři kilometry vzdáleného Pásma Gazy. Na západním okraji města byly trvale vidět sloupce dýmu stoupajícího z Gaza City. 

Příměří ale neznamená úplný návrat k normálu. Hlavní silnice, která před válkou spojovala Sderot se zbytkem státu, zůstává uzavřena. V jednom místě totiž prochází evakuační zónou. V ulicích města a jeho okolí se pohybují vojáci a technika.

„Je to klid zbraní, který může náhle skončit. Všechno se zde může najednou obrátit znovu do válečného stavu,“ je si vědoma Liana.

I krátké příměří ale vítá, hlavně kvůli možnosti návratu rukojmí. Perspektivu čtyř dnů bez raketových poplachů využili i místní zemědělci, kteří vyrazili na pole v okolí Sderotu.