Obklíčili jsme „baštu Hamásu“ Chán Júnis, hlásí Izraelci. Ztráty jsou na obou stranách

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že jednotky židovského státu v noci na úterý na jihu Pásma Gazy zcela obklíčily město Chán Júnis, které bylo podle nich baštou palestinského teroristického hnutí Hamás. Při této operaci za posledních čtyřiadvacet hodin zabili izraelští vojáci desítky teroristů, napsal web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na armádu. V pondělí zároveň zemřelo 24 příslušníků IDF. Většinu z nich zabily exploze ve dvou budovách, záchranné práce trvaly několik hodin, doplnil portál.

V posledním dni izraelské pozemní jednotky podnikaly operace hlouběji do Chán Júnisu, kde sváděly boje zblízka se členy Hamásu. IDF podle zveřejněných informací prováděly i letecké údery. „Mnoho desítek teroristů bylo zabito,“ uvedla armáda s tím, že izraelští vojáci ve městě také našli rakety připravené k odpálení, zbraně Hamásu a síť tunelů, které islamisté využívají po celém Pásmu Gazy.

Úmrtí 24 izraelských vojáků

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari přiblížil podrobnosti událostí, při kterých v pondělí zemřelo 24 izraelských vojáků. „Kolem 16. hodiny vypálili teroristé protitankovou střelu na (izraelský) tank a zároveň došlo k explozím ve dvou budovách. Ty se zřítily v okamžiku, kdy byla většina vojáků uvnitř či poblíž,“ řekl. Vojáci podle něj obě budovy určené k demolici předtím zaminovali.

Incident se stal poblíž tábora Muazzí ve střední části Pásma Gazy nedaleko hranic s Egyptem. Podle Hagariho vojáci zajišťovali místa, která využíval Hamás, aby se tam mohli do svých domovů vrátit palestinští civilisté, a oblast také čistili od min.

Zpravodaj Borek o izraelské politické situaci (zdroj: ČT24)

Deník The Jerusalem Post napsal, že není jasné, zda vojáci neporušili nějaké předpisy tím, že měli při vstupu do domů u sebe také miny. Budovy ale podle listu zřejmě zasáhla protitanková střela vypálená bojovníky Hamásu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že armáda zahájila vyšetřování incidentu. „Musíme se z toho náležitě poučit a udělat vše pro to, abychom napříště ochránili životy našich bojovníků,“ prohlásil premiér.

Kondolence izraelské politické reprezentace

Rodinám padlých vojáků už vyjádřili soustrast izraelský ministr obrany Joav Galant či prezident Jicchak Herzog. „Je to bolestivé ráno, naše srdce jsou s drahými rodinami v jejich nejtěžší hodině,“ napsal na síti X Galant. „Tato válka určí osud Izraele na několik desetiletí, kvůli našim padlým vojákům musíme dosáhnout válečných cílů,“ dodal Galant.

„Nesnesitelně těžké ráno, kdy se na náhrobky hrdinů přidávají další a další jména nejlepších z našich synů,“ napsal na síti X Herzog. „Intenzivní boje se odehrávají v extrémně náročných podmínkách, posíláme sílu našim vojákům, kteří s nekonečným odhodláním realizují cíle této války,“ dodal. „Jménem celého národa upřímnou soustrast rodinám a modlím se za uzdravení zraněných. I v toto smutné ráno zůstáváme silní a máme na paměti, že společně vyhrajeme,“ uvedl také Herzog.

Netanjahu uvedl, že Izrael zažil v pondělí jeden z nejtěžších dnů války proti hnutí Hamás, ale bude bojovat dál až do úplného vítězství. „Ve jménu našich hrdinů, v zájmu našich životů nepřestaneme bojovat, dokud nedosáhneme absolutního vítězství,“ prohlásil premiér. Dodal, že truchlí nad ztrátou životů vojáků, a kondoloval jejich rodinám.

Válka v Pásmu Gazy je odvetou Izraele za útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října, při němž palestinští radikálové zabili na 1200 lidí. Podle tamních úřadů ovládaných Hamásem si izraelská ofenziva vyžádala přes 25 tisíc mrtvých Palestinců.