Íránští demonstranti zapálili dům revolucionáře Chomejního

Demonstranti ve čtvrtek večer zapálili dům zesnulého zakladatele íránského islámského státu ajatolláha Rúholláha Chomejního. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na záběry zveřejněné na internetu. Íránská agentura Tasním zprávy o požáru popřela. Podle ní se pouze před domem Chomejního shromáždila malá skupinka lidí.

Dům ve městě Chomejn v provincii Markazí na západě Íránu byl ve čtvrtek večer v plamenech a kolem procházely zástupy radujících se demonstrantů, píše AFP s dovětkem, že záběry ze sociálních sítí ověřila. O incidentu informuje rovněž agentura Reuters.

V domě, který podle médií zachvátily plameny, se Chomejní podle médií v roce 1900 narodil. Později v budově vzniklo muzeum věnované tomuto duchovnímu, jenž stál v roce 1979 v čele islámské revoluce. Jak velké škody dům utrpěl, není zatím zřejmé.

„Tyto zprávy jsou lživé,“ napsala íránská agentura Tasním. „Dveře domu zesnulého vůdce revoluce jsou otevřeny pro veřejnost,“ dodala.

Problém pro režim

Lidé v Íránu protestují od poloviny září, kdy zemřela dvaadvacetiletá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Ta byla zadržena podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb.

Tento šátek musejí ženy v Íránu od islámské revoluce povinně nosit na veřejnosti. Policie tvrdí, že mladá žena utrpěla infarkt, dle dalších zdrojů i příbuzných ale za smrt mohla policejní brutalita.

Nynější protesty v Íránu podle agentury Reuters představují jeden z největších problémů pro íránský režim od islámské revoluce. Teherán z podněcování protestů viní Spojené státy a Izrael.

Při některých protestech z poslední doby Íránci pálili nebo jiným způsobem poškozovali podobizny Chomejního.