Indie zakázala vývoz některé rýže

Indie s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati, snaží se tak zabránit prudkému růstu cen na domácím trhu. Úrodu poškodily silné deště a ceny rýže se v Indii za poslední rok zvýšily o více než jedenáct procent. Opatření oznámilo ministerstvo pro ochranu spotřebitele, podle něhož se zákaz týká asi čtvrtiny celkového vývozu rýže z Indie. Někteří odborníci varují, že krok by mohl zvýšit světové ceny potravin podobně, jako tomu bylo v případě pšenice kvůli ruské invazi na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Indická vláda uvedla, že zemědělci budou moci i nadále vyvážet jiné druhy rýže, včetně dlouhozrnné basmati, což jim zajistí „výhodné ceny na mezinárodním trhu“. Stát posoudí i žádosti o povolení dodávek do jiných zemí na základě potřeb potravinové bezpečnosti. 

Indie je největším světovým vývozcem rýže, připadá na ni přes čtyřicet procent celosvětových dodávek. Rýže jiných druhů než basmati se vyváží především do zemí v Asii a v Africe.

„Můžeme říct, že to bude mít značný dopad na světové ceny potravin,“ míní analytička Emma Wallová ze společnosti Hargreaves Lansdown.

Dodávky potravin jsou už teď pod značným tlakem. Rusko v pondělí odstoupilo od takzvaných obilných dohod, které od loňského léta umožňovaly vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Ceny pšenice na světových trzích na to zareagovaly růstem. 

Loni indická vláda zavedla dvacetiprocentní vývozní daň

Loni indická vláda zavedla dvacetiprocentní vývozní daň, čímž se snažila snížit prodej do zahraničí. Omezila také dodávky pšenice a cukru. Vývoz ale může být pro indické zemědělce lukrativnější než prodej na domácím trhu.

Ruská invaze na Ukrajinu v loňském roce způsobila prudké zvýšení světových cen potravin. Situace na globálním trhu se od té doby sice zlepšila, v Indii ale špatné počasí poškodilo úrodu v mnoha státech na severu země. Řada položek, například rajčata a cibule, pak notně zdražila.

Ceny zeleniny od května do června v Indii vzrostly o dvanáct procent, což přispělo k růstu životních nákladů. Inflace kvůli tomu v červnu vzrostla na 4,8 procenta, což bylo více, než se očekávalo.

Rostoucí životní náklady vyvolávají v Indii politický tlak na vládu před celostátními volbami, které se uskuteční příští rok. V nadcházejících měsících se v zemi také budou konat volby na úrovni jednotlivých států.