Hádky v italské vládě kvůli lodi s migranty. Ano, ochrana Itálie je má obsese, napsal Salvini premiérovi

Události: Spor o loď s migranty (zdroj: ČT24)

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 147 migranty z Afriky, která od 1. srpna čekala u ostrova Lampedusa, vplula do italských vod. Učinila tak poté, co jí do nich italský soud zrušil zákaz vstupu, částečně kvůli špatnému zdravotnímu stavu některých běženců. Kvůli lodi se ještě vyostřily spory v italské vládní koalici. Zatímco ministr vnitra Matteo Salvini trvá na tom, že loď nesmí v Itálii zakotvit, část vlády se postavila na stranu posádky a běženců. Premiér Giuseppe Conte dokonce Salvinimu napsal otevřený dopis.

Conte v dopise zveřejněném na Facebooku oznámil, že ochotu převzít běžence z lodi Open Arms už vyjádřila šestice zemí: Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko, Španělsko a Lucembursko. Salviniho snahu držet přístavy zavřené nazval obsesí a vyzval k pomoci nezletilým na palubě.

Šéf protiimigrační Ligy si ale dál stojí za svým. „Ano, mám obsesi v bezpečnosti Italů, jsem posedlý bojem s pašeráky lidí a neziskovkami, které jim pomáhají. Šedesát milionů Italů mi platí za tuto obsesi, ne za to, že budu dobrá duše,“ reagoval Salvini na Conteho kritiku.

Matteo Salvini se snaží kabinet, ve kterém zastává vedle funkce ministra vnitra i post vicepremiéra, co nejdřív svrhnout a v předčasných volbách využít aktuálně vysokých preferencí své Ligy. V Senátu se mu ale tento týden nepodařilo najít podporu pro vyvolání hlasování o nedůvěře.

V koaličním konfliktu, který už je zcela otevřený, se proti němu postavila i ministryně obrany za Hnutí pěti hvězd Elisabetta Trentaová, když oznámila, že nezakáže lodi s migranty vstup do přístavu. „Nepodepíši nic proti humanitě,“ oznámila.

„Humanita neznamená pomáhat pašerákům (lidí) a nevládním organizacím,“ reagoval na Twitteru Salvini. „Pro mě humanita znamená investovat do Afriky, a ne jen tak samozřejmě otevírat italské přístavy,“ dodal.

Běženci na lodi Open Arms
Zdroj: Reuters

Situace na lodi je kritická

Na palubu lodi Open Arms po vplutí do italských vod vstoupila pobřežní stráž a lékařský tým. Situace na plavidle je podle nich kritická. Běženci jsou na moři už dva týdny, některé z nich ohrožují špatně ošetřené střelné rány.

„Snažíme se vyhnout problémům, jako jsou pokusy o sebevraždy nebo protestní hladovky, a zastavit rvačky a násilí,“ říká ředitel Proactiva Open Arms Oscar Camps. Italské úřady povolily vylodění jen několika nemocným, dětem a těhotným ženám.

Na povolení vstupu do některého z evropských přístavů už ale čeká i loď Ocean Viking. Na její palubě je přes 350 afrických migrantů včetně sedmi desítek nezletilých.