G7 slíbila bezpečnostní podporu Ukrajiny

Země skupiny vyspělých ekonomik G7 oznámily mezinárodní rámec, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám, jež mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese.

Ve společném prohlášení, k němuž se mohou připojit další země, Spojené státy, Německo, Japonsko, Francie, Kanada, Itálie a Británie a spolu s nimi Evropská unie uvedly, že rámec zahrnuje takové prvky jako je moderní vojenské vybavení, výcvik, sdílení zpravodajských informací a kybernetickou obranu. Ukrajina by se na oplátku zavázala ke zlepšení opatření v oblasti správy věcí veřejných, mimo jiné prostřednictvím justičních a hospodářských reforem a zvýšení transparentnosti.

Zástupkyně Bílého domu Amanda Sloatová ve svém prohlášení trvala na tom, že summit vysílá Ukrajině „pozitivní“ signál. Britská vláda již dříve uvedla, že dohoda bude „mezinárodním rámcem pro dlouhodobé bezpečnostní uspořádání pro Ukrajinu“.

„Očekáváme, že společné prohlášení podepíší všichni členové G7. Nastíní, jak hodlají spojenci podporovat Ukrajinu v následujících letech v zájmu ukončení války a odrazení od možného dalšího útoku,“ stojí podle Reuters v britském prohlášení.

Americký prezident Joe Biden v minulosti pro Ukrajinu navrhl bezpečnostní model podobný tomu, který funguje mezi USA a Izraelem. Spojené státy podle dohody poskytují Izraeli vojenskou podporu v hodnotě 3,8 miliardy dolarů (asi 82 miliard korun) ročně, píše BBC.

„Už nikdy nesmíme dopustit, aby se opakovalo to, co se stalo na Ukrajině. Tímto prohlášením stvrzujeme, že zajistíme, aby nikdy znovu nebyla zranitelná vůči takové brutalitě, které se na ní dopustilo Rusko,“ řekl Sunak.

Podle prezidenta Pavla je Česko připraveno zapojit se do systému podpory Ukrajiny ohlášeného skupinou G7. Mluvit o konkrétních způsobech je ale předčasné, řekl Pavel. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). „Ujistil jsem naše ukrajinské přátele i naše partnery ze zemí G7, že se Česká republika k deklaraci a zejména k jejímu naplňování náležitě připojí,“ uvedl na Twitteru.

Rusko varuje

Plán zemí G7 poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky je chybný a nebezpečný, prohlásil mluvčí šéfa Kremlu Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Tento krok by podle něj ohrozil bezpečnost Ruska. Informovala o tom agentura TASS.

„Tím, že poskytnou libovolné bezpečnostní záruky Ukrajině, tyto země fakticky ignorují mezinárodní princip nedělitelnosti bezpečnosti. To znamená, že poskytnutím bezpečnostních záruk Ukrajině naruší bezpečnost Ruska,“ sdělil Peskov.