Francouzští generálové vyzvali k boji proti islamizaci země, hrozí jim postavení mimo službu

Ve Francii budí velkou pozornost výzva generálů ve výslužbě i dalších vojáků k obraně hodnot civilizace. Varují v ní mimo jiné před islamismem, rozpadem Francie a občanskou válkou. Polemiku vzbudilo i to, že dopis ocenila předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. Podle pravicového týdeníku Valeurs Actuelles dopis podepsalo dvacet generálů, zhruba sto vysokých důstojníků a více než tisícovka dalších příslušníků armády.

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd zdůraznil, že pod výzvou nejsou podepsáni pouze generálové ve výslužbě, část z nich je stále aktivních. V dopise varují před rozpadem Francie, hrozící občanskou válkou a zásahem „aktivních kamarádů“ v nebezpečné misi na ochranu „hodnot civilizace“.

Signatáři dopisu zároveň vyzývají prezidenta Emmanuela Macrona a vládu, aby národ bránili před „islamismem a hordami z předměstí“.

Podle zpravodaje Šmída je velmi neobvyklé, aby se generálové tímto způsobem ozvali. „Ministryně obrany (Florence Parlyová) to odsoudila, ale mnohem větším problémem je, že se toho okamžitě chytila Marine Le Penová, která vyzvala generály, aby se připojili k jejímu hnutí,“ poukazuje Šmíd na to, že věc je zpolitizována.

Le Penová uvedla, že autoři výzvy vyjádřili skutečnost, že situace země je znepokojivá a že existují regiony, v nichž vládne anarchie. „Poukazují i na to, že se množí útoky na policisty,“ dodává Šmíd.

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd k výzvě generálů (zdroj: ČT)

Francouzský premiér Jean Castex výzvu razantně odsoudil. Výzva je „protikladem všech našich republikánských hodnot, cti a vojenské povinnosti. (…) Mohlo by se jednat o bezvýznamnou záležitost, pokud by nedošlo ke zcela nepřijatelnému politickému zneužití. (…) Jak mohou lidé, a zejména paní Le Penová, která aspiruje na státní funkce, podpořit iniciativu, která nevylučuje možnost odklonu od republikánského státního zřízení?“ tázal se Castex. 

Za výzvou stojí bývalý člen armády blízký Le Penové

Iniciátor manifestu má velmi blízko k Le Penové a jejímu Národnímu sdružení, vysvětluje Šmíd. Jde o bývalého armádního člena Jeana-Pierra Fabre-Bernadaca. „Je znám svými velmi pravicovými názory,“ dodává zpravodaj.

Podle ministryně obrany Francie by měli být za účast na výzvě potrestáni ti, kteří v armádě stále působí. „Aktivní generálové by měli být předvedeni před vojenskou radu a měli by být postaveni mimo službu,“ uzavírá Šmíd.