Francie si připomněla osm let od útoku islámských teroristů v Paříži

Události: Francie si připomněla teroristické útoky z roku 2015 (zdroj: ČT24)

Francie si v pondělí připomněla nejkrvavější atentát svých dějin. Před osmi lety zaútočilo teroristické komando takzvaného Islámského státu na několika místech v Paříži. Při hromadné střelbě a výbuších zahynulo 130 nevinných obětí. Policie zlikvidovala sedm teroristů. Jediného útočníka, který přežil, a jeho devatenáct kompliců soud vloni odsoudil v procesu století.

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová se s členy asociace obětí zastavila na jednotlivých místech, kde teroristé útočili, a to včetně Bataclanu. Před tímto bývalým nočním klubem se četla jména devíti desítek lidí, kteří zde přišli o život. 

Francouzský soud loni v červnu odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries. Abdeslama soud poslal na doživotí do vězení bez možnosti předčasného propuštění, což je trest, který byl do té doby ve Francii udělen pouze čtyřikrát. Abdeslam se proti rozhodnutí soudu neodvolal, rozsudek tak platí. 

Soud tehdy vynesl rozsudek nad všemi dvaceti muži souzenými za zmíněné teroristické útoky. Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Soud jim uložil tresty ve výši od dvou let až po doživotní vězení. Nižší tresty dostali muži, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak. Kharkhacha shledal soud vinným ze zločinného spolčení za účelem podvodu.