Do Spojených států se vrátila trojice propuštěných Američanů. Trump Kimovi poděkoval

Studio ČT24 s politickým a kulturním geografem Vladimírem Baarem (zdroj: ČT24)

Trojice Američanů propuštěných Severní Koreou dorazila do Spojených států společně se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Na základně Andrews poblíž Washingtonu je přivítal prezident Donald Trump s chotí Melanií. Šéf Bílého domu potvrdil, že Pompeo dojednal termín a místo jeho setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, podrobnosti ale nepřidal.

„Jsou to skvělí lidé a tohle je pro ně významný okamžik… Rádi bychom poděkovali Kim Čong-unovi,“ prohlásil Trump po příletu trojice, která byla podle něho propuštěna díky zlepšování vzájemných vztahů, jehož cílem je podle Trumpa Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

„Vážně si myslím, že chce něco udělat a přivést svou zemi do reálného světa,“ řekl Trump na Kimovu adresu s tím, že denuklearizaci Severní Koreje považuje za stěžejní cíl svého působení v Bílém domě. Na dotazy novinářů okolo chystaného summitu neodpověděl s vysvětlením, že podrobnosti zveřejní v nejbližších dnech. Média označují Singapur za nejpravděpodobnější místo schůzky, která by měla proběhnout do měsíce.

Poznamenal, že záběry z příletu se stanou nejsledovanějším nočním vysíláním za dlouhou dobu. Schůzka s Kimem bude pro něho dosud nejvýznamnějším zahraničněpolitickým počinem a podle komentátorů Trump přivítání pojal jako mediální show s cílem zdůraznit své zásluhy na vývoji v KLDR.

Trojice Američanů byla v Koreji zadržena kvůli misijní činnosti

Propuštěnými Američany korejského původu jsou misionář Kim Dong-chul a rovněž Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli v KLDR na pchjongjangské technické univerzitě.

Armádní letoun s nimi dosedl na plochu vojenské základny ve 2:45 místního času (8:45 našeho času). Všichni tři podle televizních záběrů z přistání dorazili do vlasti v dobrém fyzickém stavu. Nyní je čekají lékařské prohlídky a rozhovory s úředníky, až poté se shledají se svými blízkými.

Události: Do Spojených států se vrátila trojice propuštěných Američanů (zdroj: ČT24)

„Všichni ti tři občané jsou korejského původu, takže to byli lidé, kteří se v Severní Koreji domluvili. V zemi byli zatčeni především za svoji misijní činnost mezi Severokorejci. Podle mě si je Severní Korea udržovala také jako určitá rukojmí pro jakékoli další vyjednávání s USA,“ uvedl politický a kulturní geograf Vladimír Baar.

Tvrdá práce, ale i péče v nemoci

„Je to jako sen a my jsme velmi, velmi šťastni,“ řekl prostřednictvím tlumočnice Kim Dong-chul. „Zacházeli s námi mnoha různými způsoby. Pokud jde o mě, musel jsem vykonávat spoustu tvrdé práce, ale když jsem onemocněl, poskytli mi péči,“ popsal dvaašedesátiletý misionář podmínky v KLDR, kde byl v březnu 2016 odsouzen k deseti letům nucených prací za rozvracení komunistického režimu a špionáž.

Devětapadesátiletý Kim Sang-duk si odpykával 15letý trest „za protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu“. Stejným obviněním čelil i 55letý Kim Hak-song, který také pracoval pro pchjongjangskou univerzitu financovanou Západem. Oba byli zadrženi loni. Podle KLDR byli propuštěni na přímou Trumpovu žádost. 

Americká vlajka na uvítanou Američanům vracejícím se ze Severní Koreje
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Rodina Kim Sang-duka, známého též pod jménem Tony Kim, poděkovala americkému prezidentovi za přímé jednání se Severní Koreou. „Jsme velmi vděčni za propuštění našeho manžela a otce a dalších dvou zadržených Američanů,“ uvedla rodina univerzitního učitele.

Během Trumpova funkčního období KLDR propustila dosud jen jednoho Američana. Dvaadvacetiletý student Otto Warmbier se však loni v létě vrátil do USA po sedmnácti měsících v kómatu a o několik dní později zemřel.