New York - Milovníci bizarností si v newyorské galerii Michael Mut mohou dopřát něco vskutku nezvyklého: sýr z mateřského mléka. Dočasná instalace Lady Cheese Shop, jejíž autorkou je studentka Miriam Simunová, má prostřednictvím výroby sýra upozornit na etiku moderních biotechnologií a na využití lidského těla jako jakési „továrny“.
Další dobrota pro fajnšmekry: sýr z mateřského mléka
Simunová získala pro svůj projekt tří kojící ženy. Podrobila jejich mléko laboratorní analýze, pasterizovala je a naučila se základům výroby sýra. V neděli pak nabízela tři druhy nové netradiční dobroty: West Side Funk, smetanový Midtown Smoke a Wisconsin Chew, jehož chuť zjevně odráží fakt, že poskytovatelka výchozí suroviny drží zeleninovou dietu. Podle Jocelyn Jamesové, která pracuje s nastávajícími matkami, je chuťově nejlepší jemný Midtown Smoke. Wisconsin Chew je podle ní naopak mdlý.
Mateřské mléko je o hodně zdravější než kravské, říká Jamesová s tím, že u kravského mléka člověk neví, odkud pochází a co v něm je. Přiznává ovšem, že mateřské mléko je v očích veřejnosti v tomto ohledu poznamenáno určitým stigmatem. „Takhle vím alespoň něco o původu jídla. Není to stejné, jako když jdu do supermarketu a koupím si čedar. Bůhví, co do té krávy napumpovali,“ říká o novém sýru jedna z dárkyň mléka pro uměleckou instalaci Simunové.
Simunová doufá, že její sýr donutí lidi přemýšlet o různých způsobech, jimiž se lidské tělo používá jako továrna: ať už jde o krev, vlasy, sperma, vajíčka a orgány, které se „sklízejí“ pro ostatní. A zatímco krevní transfuze je běžná, použití lidského mléka má stále punc něčeho divného.
Loni jeden newyorský restauratér nabízel ve svém podniku sýr vyrobený z mateřského mléka své manželky. V Londýně zase je k mání zmrzlina z mateřského mléka.