Corbyn nebude poslancem za labouristy, říká šéf strany. V britském systému je to přísný trest

Šéf britských labouristů Keir Starmer prohlásil, že jeho předchůdce ve funkci Jeremy Corbyn již v budoucnu nebude poslancem za Labouristickou stranu, píše agentura Reuters. V rámci britských parlamentních zvyklostí jde o přísný trest. Britští opoziční labouristé přitom teprve v úterý obnovili svému bývalému předsedovi stranické členství; pozastavili ho před třemi týdny kvůli Corbynovu hodnocení zprávy o antisemitismu.

„Aktivita Jeremyho Corbyna v reakci na zprávu EHCR (Komise pro rovnost a lidská práva) podkopala a posunula zpět naši práci při obnovování důvěry ve schopnost Labouristické strany bojovat proti antisemitismu,“ tweetoval Starmer.

Komise pro rovnost a lidská práva ve své zprávě uvedla, že Labouristická strana se za Corbynova vedení nedokázala vyrovnat s antisemitskými názory ve svých řadách. Corbyn pak řekl, že takový závěr je zveličený. 

Nezařazený

V britském systému mají členové parlamentu právo zastupovat svou stranu, pokud disponují takzvaným party whip, doslova „stranickým bičem“. S tímto statusem mají přístup ke stranickým strategickým dokumentům nebo mohou za stranu kandidovat ve volbách.

Odejmutí tohoto statusu je považováno za velmi přísný trest, který strana vůči svému poslanci uplatní. Dotyčný pak zůstává členem parlamentu, ale je zařazen jako nezávislý. Takové bude napříště i Corbynovo postavení v Dolní sněmovně.

Corbyn je od úterý znovu členem strany

Britští opoziční labouristé obnovili svému bývalému předsedovi Corbynovi členství ve straně  v úterý. Nový vůdce labouristů Starmer se omluvil za to, že strana selhala, když se nedokázala vypořádat s antisemitismem svých členů.

Corbyn v úterý řekl, že antisemitismus pokládá za „naprosto odporný, nesprávný a zodpovědný za některé z největších zločinů“ v dějinách lidstva, zprávu prý ale není ochoten akceptovat. Podle něj její autoři z politických důvodů dramaticky nadsadili rozsah problému.