Čeští hasiči a záchranáři budou v Řecku pomáhat v nejrizikovější oblasti u Athén

Události: Čeští hasiči zasahují v Řecku (zdroj: ČT24)

Do Řecka dorazil konvoj českých hasičů a záchranářů. Pomáhat by měli v nejrizikovější oblasti v okolí Athén, kde jsou tamní hasiči vyčerpaní z několikadenního boje s plameny. Oheň spálil stovku kilometrů čtverečních a zasáhl i okraje města.

Konvoj zhruba 75 hasičů a záchranářů, 31 technických vozidel s vybavením a devíti cisteren vyjel z České republiky v úterý. Do Athén dorazil ve čtvrtek kolem půl třetí ráno.

„V oblasti Athén stále hrozí extrémní riziko požárů. Místní hasiči jsou vyčerpaní likvidací předchozího rozsáhlého požáru. Český tým tak bude operativně nasazován v rozsáhlé oblasti tak, aby vystřídal místní jednotky,“ informovali čeští hasiči.

„Teď bylo vyhlášeno ještě vyšší, extrémní nebezpečí vzniku požárů. Řekové jsou velmi rádi, že jsme tady, protože očekávají plné rozšíření ohně. Stále tady fouká vítr,“ nastínil ve čtvrtek krátce po poledni mluvčí hasičů Martin Kavka.

Čeští hasiči jsou součástí mezinárodní pomoci, kterou si Řecko kvůli rozsáhlému požáru vyžádalo. Plameny se na začátku tohoto týdne přiblížily až k předměstí řecké metropole a vyžádaly si evakuaci desítek osad, obcí a dalších míst. Situace v místě se však alespoň prozatím v posledních dnech zlepšila.

Celá požární fronta měřila zhruba třicet kilometrů. Podle unijního systému Copernicus požár zničil území o rozloze 104 kilometrů čtverečních (zhruba pětina rozlohy Prahy – pozn. redakce) a vyžádal si nejméně jeden život.

Lesní požár ve čtvrtek ráno propukl také na ostrově Kefalonia v Jónském moři, napsal server listu Kathimerini. Oheň podle něj spaluje porost i zemědělskou oblast. Snahy o uhašení přitom komplikuje silný vítr. Lesní požáry postihují v létě Řecko pravidelně. Jen loni jich bylo zhruba osm tisíc.