Čečenský vůdce Kadyrov se zastal krajanů v Dijonu, podle něho museli vzít spravedlnost do svých rukou

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se postavil na stranu svých krajanů, kteří o minulém víkendu rozpoutali násilnosti ve francouzském Dijonu. Podle něj tamní Čečenci neměli jinou možnost než vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože policie je údajně nedokázala ochránit, napsal Kadyrov na internetové síti Telegram.

 V Dijonu kvůli sporům mezi Čečenci a komunitou lidí původem ze severní Afriky několik dní zuřily násilné potyčky, ve čtvrti Grésilles vyrostly barikády a hořela auta.

„Pořádkové síly nereagovaly tak, jak reagovat měly. Domnívám se, že postup Čečenců byl správný,“ napsal Kadyrov. „Nebyl to mezietnický konflikt. Místní úřady se nedokázaly vypořádat s drogovými dealery, a tak mladší generace vzala věci do svých rukou,“ dodal.

Střety vypukly v Grésilles minulý pátek poté, co místní čečenská komunita uvedla, že na jednoho z jejích členů, 16letého mladíka, zaútočil drogový dealer. Čečenci, kteří pak do Dijonu přijeli také z jiných částí Francie a z Belgie, se poté vydali na trestnou výpravu. Jejich cílem byli hlavně lidé původem ze severní Afriky a jejich podniky. Zranění utrpělo několik osob, jeden člověk byl postřelen.

Ve čtvrtek francouzská policie šest Čečenců zatkla. Prokurátor Eric Mathias uvedl, že zadržení muži čelí mimo jiné obvinění z pokusu o vraždu v organizované skupině.