Část ruského dronu zřejmě dopadla na naše území, informovali Rumuni NATO

Bukurešť informovala spojence v NATO o incidentu z noci na pondělí, při němž na rumunské území zřejmě dopadly části ruského dronu útočícího na ukrajinský přístav na Dunaji. Podle agentury Agerpres to uvedl prezident země Klaus Iohannis. Tvrzení Kyjeva, že na rumunské území dopadly trosky ruského dronu, dosud Bukurešť popírala.

„Náš velvyslanec na Severoatlantické radě oficiálně informoval všechny spojence o možném incidentu a o tom, že byly nalezeny trosky, které byly s největší pravděpodobností troskami dronu,“ uvedl Iohannis s tím, že další kroky Bukurešť podnikne v návaznosti na výsledky vyšetřování. Podle agentury Reuters vyjádřili spojenci Rumunsku plnou solidaritu.

Ukrajina v pondělí uvedla, že ruské drony na území Rumunska, které je členskou zemí NATO, dopadly a explodovaly během nočního útoku na ukrajinský přístav na druhé straně Dunaje. „Potvrzuji, že byly nalezeny kusy, které mohly být součástí dronu,“ uvedl ve středu podle serveru HotNews rumunský ministr obrany Angel Tilvar. Úlomky byly nalezeny u vesnice Plauru u ramene Dunaje Chilia.

Rusové v noci z neděle na pondělí za použití dronů zaútočili na ukrajinský přístav Izmajil na Dunaji, který je důležitý pro vývoz obilí. Plauru leží přímo naproti.

Moskva provádí vzdušné útoky na cíle na Ukrajině od loňského spuštění plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Od letošního července, kdy Rusko opustilo dohodu o ukončení jeho blokády ukrajinských černomořských přístavů, Moskva opakovaně útočila na ukrajinské říční přístavy na Dunaji v oblasti, kde veletok tvoří hranici mezi Rumunskem a Ukrajinou.