Brusel s náhubkovým zákonem nic nenadělá

Brusel - Proti českému náhubkovému zákonu nemohou Evropská komise ani Rada Evropské unie podniknout žádné kroky. Vyplývá to z odpovědí na interpelaci německého europoslance Alexandera Alvara ohledně tohoto zákona zpřísňujícího v ČR zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení včetně publikování policejních odposlechů. Europoslanec se obou institucí ptal, zda si jsou vědomy, že by nedávno přijatý český zákon měl precedens v nějaké jiné unijní zemi.

Rada EU uvedla, že jde o vnitřní záležitost Česka, k níž nemůže zaujmout stanovisko. Je nicméně názoru, že svoboda názoru patří v Evropské unii mezi základní práva a že ty státy, které je omezují, se mají zodpovídat před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku.

Ani Evropská komise nemůže podle jí stanovených kompetencí vyšetřovat toto údajné porušení základních práv, pokud se to netýká porušení předpisů platných v celé sedmadvacítce. Výkonný orgán ale připomíná, že svobodu projevu lze omezit jen ve vymezených případech.