Britští vojáci začínají pomáhat se zásobováním čerpacích stanic

Události: Vojáci začínají pomáhat se zásobováním stanic (zdroj: ČT24)

Armáda začala pomáhat se zásobováním britských čerpacích stanic. Podle agentury Reuters příslušníci armády dorazili do skladiště pohonných hmot společnosti BP. Mnohé benzinky musely v uplynulých dnech zavřít kvůli nedodání pohonných hmot v důsledku nedostatku řidičů cisternových vozů. Britský ministr financí Rishi Sunak ale ujistil, že situace se zlepšuje.

Britská vláda minulý týden nařídila armádě, aby pomohla s distribucí pohonných hmot kvůli akutnímu nedostatku řidičů. Kvůli situaci, která je patrně důsledkem brexitu i pandemie covidu-19, v britských obchodech chybí i základní potraviny nebo léky. Někteří lidé začali zboží i benzin v panice skupovat. Mnohé čerpací stanice jsou zavřené, před jinými se tvoří fronty a dochází na nich k potyčkám.

„Jako mimořádné preventivní opatření jsme povolali řidiče navíc,“ potvrdil ministr Sunak rozhlasové stanici LBC. „Myslím, že už víc než týden se situace každým dnem zlepšuje… a protože poptávka se vrátila na normálnější úroveň, máme silné očekávání, že se věci vyřeší samy od sebe,“ řekl Sunak.

Podle reportérů Reuters je v Londýně nadále uzavřen nejméně tucet čerpacích stanic. Sdružení prodejců pohonných hmot odhaduje, že zhruba dvaadvacet procent čerpacích stanic v Londýně a na jihovýchodě Anglie je stále bez paliv. Šéf asociace Gordon Balmer odhadl, že by mohlo trvat týden až deset dní, než se situace vrátí k normálu.

Britští ministři opakovaně popřeli, že by benzinová krize jakkoli souvisela s brexitem, a nedostatek šoférů označují za globální problém, ačkoli jiné západoevropské země se s frontami před benzinkami nepotýkají. Také Sunak nyní zopakoval, že nedostatek řidičů kamionů není jen britský problém, ale i evropský a mimoevropský. „Chci, aby lidé věděli, že děláme, co můžeme, abychom zmírnili některé z těch problémů, s nimiž můžeme něco udělat,“ ujistil britský ministr financí.

Vláda premiéra Borise Johnsona nově také provedla další obrat v pobrexitových imigračních pravidlech, uvedl zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal. Nejenže povolila, aby po brexitu přijeli pomoct zahraniční řidiči, ale navíc ještě prodloužila jejich víza nejen do Vánoc, ale až do konce března. Tři sta zahraničních řidičů cisteren může přijet okamžitě. Otázkou je, zda nabídku využijí.