Britská policie obvinila řidiče kvůli smrti 39 lidí v kamionu

Pětadvacetiletého řidiče Maurice Robinsona obvinila britská policie kvůli smrti 39 lidí, které objevila v kamionu na jihovýchodě Anglie. Viní ho z vraždy, spiknutí za účelem obchodování s lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a praní špinavých peněz, píše BBC. V pondělí by se měl objevit před soudem. Policie v souvislosti s případem zadržela už pět lidí. Většinu obětí pravděpodobně tvoří Vietnamci.

Těla osmi žen a 31 mužů našla policie hrabství Essex v noci na středu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Policie zpočátku uvedla, že ty byli Číňané, nicméně Peking tuto informaci nepotvrdil. Podle sdělení velvyslanectví Číny a Vietnamu představitelé obou zemí s britskou policií úzce spolupracují.

Jak uvedl detektiv Martin Pasmore na sobotním tiskovém briefingu v Grays, identifikace obětí potrvá. Bude zdlouhavější i kvůli tomu, že policisté u mrtvých našli jen velmi málo dokladů. Pasmore doufá, že se mrtvé podaří ztotožnit prostřednictvím otisků prstů, zubních záznamů, vzorků DNA a rovněž díky fotografiím od přátel a příbuzných.

Kriminalisté naznačili, že většina obětí pochází z Vietnamu, i když nevyloučili, že mezi nimi mohou být i občané jiných zemí. Kvůli obavám o osud svých příbuzných policii nejvíce kontaktují právě Vietnamci. Policisté v této souvislosti spolupracují s vietnamskou komunitou jak v Británii, tak mimo ni a zástupci vyšetřovatelů se již setkali i s vietnamským velvyslancem v Londýně.

Vystrašení příbuzní

Ozval se například otec dvacetiletého Nguyen Dinh Luonga. Se synem byl prý v kontaktu naposledy minulý týden, kdy se mladík v Paříži přidal ke skupině, která se pokoušela dostat přes hranice do Británie. „Dříve domů volal často, ale teď se s ním nemůžeme spojit,“ uvedl otec. Rodina v rozhovoru pro BBC varovala všechny, kteří by se o podobnou cestu pokoušeli: „Šance na přežití je 50 na 50.“

BBC cituje také poslední textovou zprávu šestadvacetileté Pham Tra My, která je zřejmě jednou z obětí: „Umírám. Nemohu dýchat.“ Její rodina zaplatila 30 tisíc liber (885 tisíc korun) pašerákům a naposledy o ní dostala zprávu z Belgie. 

Jedenáct těl z kamionu bylo podle pátečních informací převezeno do nemocnice ve městě Chelmsford. Tam má být provedena pitva, na jejímž základě bude možné určit příčinu úmrtí, o které se zatím spekuluje.

Katolický kněz Dang Huu Nam z města Yen Thanh, ležícím v provincii Nghe An, agentuře Reuters řekl, že je ve spojení s rodinami pravděpodobných obětí tohoto neštěstí. „Celý okres je ve smutku. Pro naši komunitu je to katastrofa,“ poznamenal. Dodal, že od rodin z oblasti ví, že jejich členové nebo příbuzní v této době cestovali do Británie a že s nimi teď není možné navázat spojení.

Nghe An, jedna z nejchudších provincií

Vietnamské ministerstvo zahraničí v sobotu sdělilo, že dalo ambasádě v Londýně pokyn, aby pomohla britské policii při identifikaci obětí. K možné státní příslušnosti mrtvých se ale odmítlo jakkoli vyjádřit.

Reuters s odvoláním na březnovou zprávu americké organizace Pacific Links Foundation napsal, že Nghe An patří k nejchudším vietnamským provinciím. Pochází z ní řada obětí obchodování s lidmi, které skončily v Evropě.

Podle kněze Nama část obětí může být i ze sousední provincie Ha Tinh. Podle údajů zveřejněných ve státních médiích za prvních osm letošních měsíců z této provincie odešlo hledat práci jinde, včetně zámoří 41 790 lidí.