V kamionu v Essexu našla britská policie 39 mrtvých. Řidiče zadržela

Události: Nález desítek mrtvých v kamionu šokoval Velkou Británii (zdroj: ČT24)

Britská police našla v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie 39 mrtvých těl v kamionu. Jeho pětadvacetiletého řidiče původem ze Severního Irska už zadržela a podle listu The Telegraph ho podezřívá z vraždy. Kamion zřejmě přijel do Británie z Belgie, domnívá se britská policie. Původní informace hovořily o Bulharsku. Zda jsou oběti převážení uprchlíci, zatím nikdo nepotvrdil. Podle agentury DPA tomu však četné okolnosti nasvědčují.

Kamion s mrtvými byl nalezen v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Policii na místo přivolali záchranáři v noci na středu kolem 02:40 SELČ. Okolí místa policie uzavřela.

Mezi mrtvými je 38 dospělých a jeden teenager. Úřady nařídily pitvy těl. „Totožnost obětí zjišťujeme, předpokládám ovšem, že to může být dlouhý proces,“ uvedl zástupce policie Andrew Mariner. Na otázku, zda se jednalo o migranty, policie neodpověděla.  

Britská policie si nově myslí, že kamion odcestoval z belgického Zeebrugge do britského Purfleetu a odtamtud následně do oblasti Thurrock v Anglii. Kancelář belgického federálního prokurátora oznámila, že ve věci zahájila své vlastní vyšetřování. „Zatím nevíme, jak dlouho byl kamion v Belgii,“ uvedl mluvčí prokuratury. „Mohou to být hodiny či dny. Zatím zkrátka nevíme,“ dodal.

Prvotní informace hovořily o tom, že kamion cestoval z Bulharska. Bulharský premiér Bojko Borisov ale později oznámil, že kamion se neobjevil v zemi od roku 2017. Bulharsko prý s incidentem nemá nic společného. Podle bulharské diplomacie byl však vůz registrován ve Varně na firmu vlastněnou irskou občankou.

Britští vyšetřovatelé převezli kamion i s těly na bezpečné místo v nedalekém přístavu Tilbury, kde budou dál pracovat na identifikaci obětí. 

Tragédie zasáhla i britské politiky

„Zděšení“ nad nálezem v Essexu vyjádřil premiér Boris Johnson. Prohlásil, že je v myšlenkách s těmi, kdo zemřeli, i s jejich blízkými. Zároveň uvedl, že ministerstvo vnitra ho o případu pravidelně informuje a že hodlá spolupracovat s policií při objasnění tragédie.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová uvedla, že je tragickým incidentem „šokována a zarmoucena“. „Policie zatkla jedince a my jí nyní musíme dát prostor pro vyšetřování,“ dodala ministryně. Konzervativní poslankyně Jackie Doyleová-Priceová, která zastupuje v parlamentu obvod, v němž město Grays leží, označila zprávy o smrti 39 lidí za „odporné“.

„Obchodování s lidmi je ohavný a nebezpečný byznys… Doufejme, že policie dostane vrahy před soud,“ uvedla.

Zpravodajská stanice BBC upozornila, že případ připomíná kauzu z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů.

Pokus o ilegální překonání hranic přežili tehdy jen dva migranti. V roce 2015 se v Rakousku v odstaveném chladírenském voze, který přijel z Maďarska, našlo 71 mrtvých uprchlíků.