Boko Haram na ústupu: Armáda je vyhnala z klíčového stanoviště

Jeden z posledních táborů hnutí Boko Haram padl – oznámil to prezident Nigérie Muhammadu Buhari s odkazem na úspěšnou operaci vojsk. „Teroristé jsou na útěku a už nemají místo, kde by se skryli,“ dodal. Militantní islamistická organizace léta terorizuje severovýchod země – dopouští se masového vybíjení vesnic i únosů.

V těžko dostupných lesích Sambisa se mnoho z bojovníků dosud ukrývalo. Armáda se na tento cíl zaměřila v rozsáhlé operaci, se kterou začala před několika týdny. V posledních měsících se jí spolu se spojenci podařilo radikály z řady oblastí vytlačit. Dostali se tak do dlouho nedostupných míst, kde objevili desítky tisíc hladovějících.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují už sedm let severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států, kde všude chtějí vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Konflikt si již vyžádal na 20 tisíc obětí a 2,6 milionu lidí kvůli němu uteklo ze svých domovů.

Boko Haram utrpěla v uplynulém roce výrazné ztráty mimo jiné díky společné vojenské misi Nigérie, Čadu, Kamerunu, Nigeru a Beninu. Tyto africké státy vyslaly do boje s náboženskými fanatiky až 10 tisíc vojáků.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Teroristická skupina byla založena v roce 2002. Jejím původním záměrem bylo oponovat západnímu způsobu výchovy a vzdělávání. Boko Haram v hauštině znamená „západní vzdělávání je rouhání“.
  • S vojenskými operacemi skupina začala v roce 2009. Na svědomí má tisíce vražd a stovky únosů. Vedle části Nigérie hnutí ovládlo také některé oblasti v Nigeru, Čadu a Kamerunu.
  • Salafističtí povstalci z Boko Haram se spojili se samozvaným Islámským státem (IS) a prohlašují se za jeho provincii.
  • Teroristé vyhlásili na severovýchodě Nigérie chalífát, mezinárodní koalice ale dobyla většinu území zpět. Nigerijský prezident Muhammad Buhari 24. prosince 2015 vyhlásil „technické vítězství“ nad Boko Haram.
  • Teroristická skupina již nemá prostředky k vedení konvenčního boje a uchyluje se „pouze“ k partizánským akcím, především sebevražedným atentátům.

Ubývá také rekrutů, kteří se k islamistům přidávají výměnou za peníze nebo jiné dary. V Kamerunu se k Boko Haram podle studie připojily až 4000 lidí. Podle výpovědí místních za to někdy dostali třeba motorku nebo 2000 dolarů, což je zhruba 50 tisíc Kč. Svou věrnost skupině někteří z nováčků dokázali vraždou rodičů.

Ozbrojenci podnikají útoky z Nigérie do okolních států a mají na svědomí podle odhadů 15 tisíc mrtvých a únosy stovek mužů, žen i dětí. Pozornost celého světa jim přinesl únos více než dvou set školaček z nigerijské křesťanské enklávy Chibuk. Nedávno nigerijská vláda vyjednala propuštění 21 dívek.