Bílý dům se aktivně připravuje na summit s Kimem, detaily se ladí na všech frontách

Události: Přípravy na setkání Trumpa a Kima běží naplno (zdroj: ČT24)

Bílý dům zveřejnil harmonogram přípravy na setkání prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, které se má uskutečnit 12. června v Singapuru. V prohlášení prezidentské kanceláře se uvádí, že Spojené státy se na summit „aktivně připravují“.

V rámci přípravy summitu se Trump 7. června v Bílém domě sejde s předsedou japonské vlády Šinzó Abem. Ještě tento týden bude americký ministr zahraničí Mike Pompeo jednat v USA s Kim Jong-čcholem, bývalým šéfem severokorejské tajné služby, který řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

Další jednání, jejichž cílem je příprava singapurského summitu, se podle prohlášení mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové uskuteční v tomto týdnu v demilitarizované zóně oddělující sever a jih Korejského poloostrova.

Schůzka zástupců USA a KLDR proběhne i v samotném Singapuru, kde se mají doladit detaily bezpečnosti a protokolu.

Prezident Trump na Twitteru komentoval přípravu na summit, který nedávno odvolal a poté znovu připustil, s uspokojením. „Dali jsme dohromady velký tým pro naše rozhovory se Severní Koreou. Nyní probíhají schůzky týkající se summitu. Severokorejský místopředseda Kim Jong-čchol teď míří do New Yorku. Solidní odpověď na můj dopis, děkuji!“ napsal Trump.

V dalším tweetu prezident napsal, že už se nebude koncentrovat na probíhající šetření ruského vlivu na předloňské prezidentské volby. Slíbil, že svou energii bude věnovat jiným otázkám, na prvním místě severokorejskému jadernému programu.

Summit by mohl být i třístranný

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle jihokorejské agentury Jonhap by se mohl na summitu k Trumpovi a Kim Čong-unovi připojit i jihokorejský prezident Mum Če-in. O jeho přítomnosti rozhodnou výsledky přípravných rozhovorů mezi USA a KLDR.

Třístranný summit původně navrhli Mun a Kim po svém prvním setkání, jež se konalo v Pchanmundžomu 27. dubna. Jihokorejský prezident tuto možnost připomněl v sobotu, kdy se se severokorejským vůdcem překvapivě setkal znovu.

Kim „potvrdil, že dostojí příslibu úplného jaderného odzbrojení Korejského poloostrova“, řekl po schůzce novinářům Mun. Dodal, že severokorejský vůdce chce spolupracovat a nekonfliktním způsobem připravit cestu k úspěšnému summitu s Trumpem.

Washington odložil chystané sankce proti KLDR

Kvůli obnově jednání o americko-severokorejském summitu odložily Spojené státy rozsáhlé sankce proti KLDR na neurčito. Podle listu The Wall Street Journal měl Bílý dům připraveny sankce proti zhruba třiceti subjektům, mezi nimiž byly i ruské a čínské firmy.

Deník s odvoláním na americké vládní zdroje uvedl, že cílem sankcí mělo být zablokování finančních toků směřujících do KLDR. Severní Korea je podle Bílého domu stále schopna opatřit si v zámoří finanční prostředky prostřednictvím sítě svých agentů uzavírajících pokoutní obchody.