Vysoký činitel KLDR míří do USA zřejmě kvůli přípravě summitu

Bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou, míří přes Peking do Spojených států. V úterý o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap s tím, že návštěva USA se zřejmě týká přípravy možného setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

„Dali jsme dohromady velký tým pro naše rozhovory se Severní Koreou. Nyní probíhají schůzky týkající se summitu, a víc. Severokorejský místopředseda Kim Jong-čchol teď míří do New Yorku. Solidní odpověď na můj dopis, děkuji!“ napsal Trump na svém Twitteru.

Agentura Jonhap o cestě Kim Jong-čchola do USA spekulovala již dříve s tím, že by se v americké metropoli měl setkat s ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Reuters poznamenal, že takováto návštěva by byla dalším důkazem toho, že přípravy na summit pokračují.

Cesta vysokého severokorejského činitele je o to překvapivější, že americký prezident Donald Trump minulý týden ve čtvrtek (24. května) vyvolal rozruch zrušením schůzky naplánované na 12. června. Poté v reakci na smířlivé výroky severokorejských představitelů opět otočil, když prohlásil, že se jednání ještě může uskutečnit.

„Považujeme za příznivé, že naděje na dialog mezi Severní Koreou a Spojenými státy úplně neuhasly a znovu ožívají,“ řekl mluvčí jihokorejského prezidenta. „Pozorně sledujeme vývoj,“ dodal. V Singapuru by se měli podle Jonhapu sejít zástupci USA a KLDR, aby před vrcholnou schůzkou projednali otázky bezpečnosti a protokolu. Mezitím také jedná americká delegace se severokorejskou stranou v Pchanmundžomu na hranicích mezi Severní a Jižní Koreou.

„Tým Spojených států dorazil do Severní Koreje, kde bude jednat o summitu mezi Kim Čong-unem a mnou. Nepochybuji o tom, že Severní Korea má skvělý potenciál a jednoho dne se stane národem se silným hospodářstvím. Kim Čong-un v tom se mnou souhlasí. Nakonec se to stane!“ napsal v neděli na Twitteru Trump.

Severní a Jižní Korea se sbližují i přes nevyzpytatelná Trumpova prohlášení

Přes Trumpovo překvapivé zrušení schůzky se v demilitarizovaném pohraničním pásmu setkali nejvyšší političtí činitelé obou Korejí. Jihokorejský prezident Mun Če-in a Kim Čong-un hovořili o možnosti, že by se Trump a vůdce KLDR nakonec přece jen mohli setkat.

„Oba vůdci si otevřeně vyměnili své pohledy na to, jak úspěšně uspořádat severokorejsko-americký summit a uvést do praxe pchanmundžomskou deklaraci,“ uvedl v prohlášení Munův mluvčí s odkazem na společně přijatý závěr první schůzky obou lídrů v pohraniční obci Pchanmundžom.

Tam se před měsícem shodli, že jejich země budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950–53.