Bezpečnostní experti republikánů varují před Trumpem. Nemá prý charakter, hodnoty ani zkušenost

Padesát bezpečnostních expertů Republikánské strany varovalo před republikánským kandidátem na prezidenta USA Donaldem Trumpem a uvedlo, že by byl nejbezohlednějším prezidentem v americké historii. Napsali, že „postrádá charakter, hodnoty a zkušenost,“ aby se mohl stát prezidentem. Trump je poté označil za zkrachovalé washingtonské elity. Roztržka mezi Trumpem a částí republikánů se tím prohlubuje navzdory tomu, že  byl minulý měsíc vybrán jako oficiální kandidát strany.

V otevřeném dopise dále stojí, že Trump „oslabuje morální autoritu Spojených států jako vůdce svobodného světa. Zjevně mu chybí základní znalosti o americké ústavě, amerických zákonech a institucích a víra v ně i v náboženskou toleranci, svobodu tisku a nezávislé soudnictví.“

„Nikdo z nás nebude Donalda Trumpa volit,“ píše se dál v textu otevřeného dopisu. Někteří z jeho signatářů mají nicméně pochybnosti i o demokratické kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové. Dokument neupřesnil důvody, proč signatáři považují Trumpa za nevhodného pro prezidentský úřad, podle agentury Reuters ale zjevně reagovali na jeho vyjádření, která se týkala Severoatlantické aliance, spolupráce s Ruskem či imigrace.

Bezpečnostní experti varují před Trumpem (zdroj: ČT24)

Trump: Ztroskotané elity

Miliardář a realitní magnát Trump (70) je ve své odpovědi označil za „ztroskotanou washingtonskou elitu,“ která by se chtěla držet u moci. Podle něho nesou vinu na tom, „že svět je tak nebezpečným místem“.

Jsou podle něj spolu s jeho soupeřkou Hillary Clintonovou původci „katastrofálních rozhodnutí vpadnout do Iráku, dovolit smrt Američanů v (libyjském) Benghází a jsou těmi, kdo umožnil vzestup ISIS“. ISIS je starší označení organizace Islámský stát, která ovládá značná území v Sýrii a Iráku. „Je čas, aby byli hnáni k odpovědnosti za své akce,“ dodal podle BBC News. 

Anýž: Trump musí bojovat o nerozhodnuté voliče (zdroj: ČT24)

O které voliče se hraje

Redaktor české verze Newsweeku Daniel Anýž připomněl, že část republikánských bezpečnostních expertů vystoupila proti Trumpovi již v březnu. Tenkrát reagovali na jeho názory na mučení, muslimy či zahraniční obchod. Anýž však považuje za důležité, že nyní výtky míří na kandidátův charakter.

Domnívá se, že jeho voliče dopis neovlivní, protože podle nich Trump hovoří o věcech, které jsou špatné. Trump však hraje o nerozhodnutý střed, který musí přesvědčit, že je vhodným prezidentským kandidátem jak charakterem, tak zkušenostmi, podotkl redaktor.

Sporů se stranou přibývá

Sporů Trumpa s Republikánskou stranou přibývá. Nedávno odmítl podpořit vlivné republikánské politiky v primárních volbách do Kongresu. Podle agentury AP šlo o pomstu za vlažnou podporu, kterou mu až po dlouhém váhání vyjádřili v prezidentské kampani.

V pondělí pak někteří republikáni naznačili, že by raději podpořili bývalého agenta CIA Evana McMullina. Čtyřicetiletého mormona a bývalého poradce republikánských poslanců považují za vhodnou alternativu.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Spory části republikánů s Trumpem doprovázely celou jeho dosavadní volební kampaň, několikrát dokonce naznačil, že by se mohl stát nezávislým kandidátem mimo Republikánskou stranu.

V tvrdých nominačních kláních se střetl například i s Jebem Bushem z vlivného bushovského rodinného klanu. Tuto roztržku se nepodařilo zacelit. Jeb Bush tak patří spolu se svou matkou Barbarou Bushovou, bývalou první dámou, k těm republikánům, kteří nebudou Trumpa volit. Podporu magnátovi však překvapivě vyjádřil George P. Bush, syn Jeba Bushe a vnuk bývalého prezidenta George Bushe staršího. 

Události, komentáře ke kritice na adresu Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Clintonová podle posledního průzkumu nad Trumpem vede

Prezidentská kandidátka amerických demokratů Hillary Clintonová má podle úterního průzkumu agentury Reuters náskok před Trumpem sedm procent. Minulý čtvrtek vedla o tři procenta. Pro Clintonovou se v průzkumu vyslovilo 42 procent Američanů, pro Trumpa 35 procent. Ostatní dotázaní nemají žádné preference nebo volit nechtějí.

Ve čtvrtečním průzkumu Reuters podporovalo Clintonovou rovněž 42 procent voličů, ale Trumpa 39 procent. Pokles Trumpovy obliby analytici připisují kontroverzním výrokům a jeho neshodám se stranickým vedením republikánů. „Pokud se nestane něco neočekávaného, tak Trump prezidentem nebude,“ uvedl v Událostech, komentářích politolog a historik Igor Lukeš.

Za Clintonovou a Trumpem se v anketě s velkým odstupem zařadili kandidát amerických libertariánů Gary Johnson s osmi a Jill Steinová ze Strany zelených se dvěma procenty.