Baskická ETA řádí na španělských plážích

Madrid - O půlnoci vybuchla na jihu Španělska bomba. Je to v krátkém časovém úseku další bombový útok, který se ve Španělsku odehrál. Podle španělského ministerstva bezpečnosti je i za tímto incidentem baskická separatistická organizace ETA. Nasvědčuje tomu způsob provedení, tedy poměrně malá nálož - asi 1 kg výbušniny, dopředu známé místo, kde je bomba uložena, zaručení mediálního pokrytí, kdy výbuch má způsobit spíše ohlas ve sdělovacích prostředcích než vážná zranění či úmrtí. Útok měl za následek několik menších zranění, která byla ošetřena přímo na místě.

Způsob, jakým ETA vede boj o nezávislost Baskicka, není příliš šťastný, domnívá se španělský novinář Gustavo Monje. Baskové to podle něj velmi dobře vědí a je jen otázkou času, kdy způsoby prosazování zájmů změní. Dřív nebo později bude ETA muset zvolit politickou cestu, myslí si Monje, který dodává, že terorističtí separatisté jsou si dobře vědomi, že baskická veřejnost je nepodporuje. 

Gustavo Monje:

„Tudy cesta nevede.“

Současný způsob boje separatistů nasvědčuje tomu, že jsou oslabení a nemají zdroje na naplánování a provedení větších akcích. ETA dříve zajímala rukojmí, čehož v současnosti zřejmě není schopna.

Od začátku působení kabinetu Louise Zapatery, tedy od roku 2005, došlo k obnovení politických vyjednávání mezi separatisty a vládou. Jednání jsou ovšem terčem kritiky ze strany lidovců. Vláda také zostřuje podmínky, za jakých je vůbec ochotna v rozhovorech pokračovat.

Filip Kanda:

„Autonomie už nemůže jít dál.“

Španělská veřejnost to sleduje s pozvednutým obočím, podle redaktora ČT Filipa Kandy totiž moc nechápe, o čem by se ještě mělo jednat, když Baskové už teď mají ve své autonomii vlastní parlament, policii, školství a dokonce vybírají vlastní daně.  

Většina Basků o samostatný stát příliš nestojí, a ti, kteří by ho chtěli, nesouhlasí s násilnými metodami separatistů z řad ETY, kteří toto léto na španělských plážích odpálili už šest bomb. Snaží se zasáhnout nejen pláže v severním Španělsku poblíž Baskicka, ale i jižní část země.