Barcelona vybudovala síť klimatických úkrytů. Mohou do nich přijít lidé sužovaní vedry

Horizont ČT24: Klimatické úkryty v Barceloně (zdroj: ČT24)

Požáry a vlna veder spalují jih Evropy, španělská meteorologická služba očekává v následujících dnech až pětačtyřicet stupňů Celsia. Na jihovýchodě proto platí varování, v některých oblastech měla země teplotu až šedesát stupňů. Není divu, že Barcelona v uplynulých letech vybudovala síť klimatických úkrytů.

Před spalujícím vedrem řada obyvatel utíká na barcelonské pláže. Ani mořský vánek už ale ve čtyřicetistupňovém horku nemusí stačit a i sem dopadla opatření kvůli rekordnímu suchu – sprchy jsou mimo provoz.

V jednom z klimatických úkrytů v místním muzeu umění a designu je naopak oproti venku příjemný chládek a teplota takřka poloviční. „Lidé sem mohou přijít během poledne nebo odpoledne a strávit zde nějaký čas, aby se cítili příjemněji. Může jít o seniory nebo rodiny s dětmi. Nebo jen o někoho, kdo šel kolem a najednou mu bylo příliš horko,“ vysvětluje šéfka oddělení pro klimatickou změnu z barcelonského zastupitelstva Irma Ventayolová.

Barcelona začala s projektem v roce 2020, od té doby se k němu připojilo více než 220 kulturních center, muzeí nebo škol. Drtivá většina obyvatel má teď jeden z úkrytů méně než deset minut pěšky.

Plán je síť rozšiřovat a do roku 2030 mít jedno takové místo vzdálené maximálně padesát metrů od bydliště každého občana. Jedno z posledních vzniklo v supermoderní knihovně Gabriela Garcíi Márqueze. Zdarma k vypůjčení jsou zde tablety, k dispozici je voda.

Úkryty navštívily desetitisíce lidí

Primárně jsou klimatické úkryty určeny pro znevýhodněné občany, kteří si nemohou dovolit klimatizaci nebo mají ve svých domovech až příliš teplo a nemohou den trávit jinde. Úlevu už nepřináší ani noc. Dva týdny tam teploty neklesly pod pětadvacet stupňů.

Na ulicích se lidé s nesnesitelným vedrem vypořádávají po svém. Všudypřítomné jsou vějíře, u turisticky vytížených míst nechybí ventilátory s rozprašovači. Úkryty se lidé naučili rychle využívat; loňské září je navštívilo na sto dvacet tisíc osob. Sloužit mohou i naopak v případě tuhých zim. Vyhlídka na ochlazení je ale zatím vzdálená. Teploměry ve Španělsku mohou už brzy ukazovat až 45 stupňů.