Amnestii pro katalánské separatisty nečekaně odmítl parlament. Naději ale stále mají

Španělský parlament navzdory očekávání odmítl návrh zákona o amnestii pro katalánské separatisty. Katalánská strana Junts do poslední chvíle jednala se socialisty, autory návrhu zákona, avšak neúspěšně. Junts podle agentury Reuters požadovala mimo jiné odstranění výjimek ohledně trestných činů souvisejících s terorismem, jelikož někteří z jejích politiků jsou pro podezření z nich vyšetřovaní.

Návrh zákona se nyní vrátí do výboru a časem by se mohl dočkat nového hlasování na plénu. Úterní zamítnutí je nicméně projevem křehkosti parlamentní většiny premiéra Pedra Sáncheze. Proti amnestii mimo jiné silně protestovala španělská pravice, mimo jiné kvůli tomu, že Sánchezovi socialisté návrh zákona o amnestii slíbili dvojici katalánských stran výměnou za podporu v dalším volebním období.

„Junts se nemůže podílet na tom, aby byl veškerý katalánský separatismus vystaven svévoli zpolitizovaného španělského soudnictví,“ okomentovala hlasování katalánská poslankyně Míriam Noguerasová.

Zákon neprošel o osm hlasů

Zákon počítal s amnestií pro ty, kteří byli stíháni za nenásilné činy související se snahou o nezávislost Katalánska od ledna 2012 do loňského listopadu. Toto období zahrnuje dva plebiscity o nezávislosti Katalánska – nezávazné hlasování z roku 2014 a referendum z roku 2017.

Podle Reuters by ze zákona mělo prospěch několik set katalánských separatistů i řada policistů, kteří v průběhu referenda vtrhli do volebních místností.

Úterní hlasování bylo těsné. Podle deníku El País zákon neprošel s výsledkem 171 hlasů pro a 179 hlasů proti. Parlamentní výbor pro spravedlnost má nyní měsíc na vydání nového stanoviska k návrhu. Lhůta se může zkrátit na patnáct dnů, pokud Kongres poslanců rozhodne, že zákon si žádá urgentní projednání.