Americká centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu až na 4,75 procenta. Očekává další zvyšování

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta. Banka to uvedla v tiskové zprávě na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru.

„Inflace se poněkud zmírnila, ale zůstává zvýšená,“ odůvodnila banka svůj krok v prohlášení. Naznačila také, že další zvyšování úroků bude následovat. Nynější zvýšení je už osmé od března 2022.

Na posledním prosincovém zasedání Fed zvedl základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Na předchozích čtyřech zasedáních banka zvyšovala základní úrokovou sazbu ve snaze potlačit inflaci vždy o 0,75 procentního bodu.

Přestože inflace delší dobu klesá, Fed neuvedl, že je připraven zakončit současný cyklus zpřísňování měnové politiky. Naznačil ale, že jakékoli další zvýšení sazeb bude v přírůstcích o čtvrt procentního bodu.

Mírný růst ekonomiky

Americká ekonomika se těší „mírnému růstu“ a „robustnímu“ nárůstu pracovních míst, uvádí oficiální zpráva. Zástupci Fedu také dodali, že zůstávají „velmi pozorní k inflačním rizikům“. 

Šéf Fedu Jerome Powell na následné tiskové konferenci řekl, že bude potřebovat podstatně více důkazů, aby si byl jistý, že se inflace bude snižovat. Nedávné zmírnění sice přivítal, uvedl ale, že nedošlo k dostatečnému pokroku, který by vrátil cenové tlaky na dvě procenta. 

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v prosinci zpomalil na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta. Míra inflace se tak snížila šestý měsíc v řadě a dostala se na nejnižší úroveň od října 2021. Fed usiluje o to, aby se míra inflace vrátila na dvě procenta.