Američany čeká „nejhorší týden jejich životů“. Matovič navrhne vládě omezení pohybu na Slovensku

Události: Itálie se připravuje na život s koronavirem, Američany čeká nejhorší týden (zdroj: ČT24)

Většinu Američanů čeká nejhorší týden jejich životů srovnatelný s národními tragédiemi formátu napadení přístavu Pearl Harbor či teroristických útoků z 11. září. V televizi Fox News to v souvislosti se zhoršující se epidemií koronaviru prohlásil šéf zdravotnické služby USA Jerome Adams. Slovenský premiér Igor Matovič také oznámil, že kvůli pandemii choroby COVID-19 v pondělí navrhne vládě schválit omezení volného pohybu osob od 8. do 13. dubna, tedy i na období velikonočních svátků. Britský premiér Boris Johnson byl kvůli přetrvávajícím příznakům nemoci preventivně převezen do nemocnice.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, který byl v neděli večer přijat do nemocnice, se přitížilo. Na doporučení lékařského týmu byl přesunut na jednotku intenzivní péče.
  • Celosvětově byla nákaza novým typem koronaviru potvrzena u více než 1,3 milionu lidí, přes 73 tisíc lidí v souvislosti s ním zemřelo a více než čtvrt milionu pacientů se uzdravilo. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse.
  • Aktuální data naznačují, že Itálie i Španělsko mají vrchol epidemie za sebou. Počty obětí i nově nakažených stoupají pomaleji než v předchozích dnech. Naopak Spojené státy dál hlásí výrazný nárůst nakažených.
  • Slovensko má první dva případy úmrtí v souvislosti s koronavirem.  V neděli přibylo 49 infikovaných, celkový počet nakažených tak přesáhl hranici 500 pacientů. Na šest dnů počínaje středou omezí země volný pohyb lidí a na deset dnů obnoví kontroly na hranicích.
  • V pevninské Číně v neděli přibylo 39 nových potvrzených případů nákazy koronavirem.

„Cílem opatření je, abychom se vyhnuli zbytečnému cestování, abychom se vyhnuli zbytečnému setkávání, a tím, abychom se vyhnuli zbytečnému nakažení našich příbuzných a známých,“ řekl Matovič po setkání s odborníky například z epidemiologie.

Itálie pak má zřejmě to nejhorší za sebou. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza řekl, že vláda připravuje plán na postupné rušení omezení. Podle ministra by ale bylo nezodpovědné slibovat datum, kdy se země začne vracet do normálu. Itálie má nejvíc obětí koronavirové infekce na světě, více než 15 tisíc.

V italských hospodářských kruzích i mezi obyvatelstvem podle agentury DPA roste netrpělivost a mrzutost nad restriktivními opatřeními, které jsou v platnosti už od 13. března. Italská média v uplynulých dnech uvedla, že se vláda chystá umožnit návrat do práce pracovníkům vybraných odvětví.

Kabinet podle ministra Speranzy zachová omezující opatření týkající se sociálních kontaktů. Hodlá také masivně zvýšit testování na koronavirus a vytvořit podmínky, které by umožňovaly léčit pacienty doma a ne v nemocnicích. Rovněž by měl být rozšířen počet nemocnic, které zvládnou léčbu plicního onemocnění. Italové také mají dostat k dispozici aplikaci, která by umožňovala nakažené léčit na dálku.

„Nebudeme schopni v žádný konkrétní den říci: je to celé pryč,“ uvedl Speranza s tím, že úkolem vlády je vytvořit takové podmínky, aby se „s virem dalo žít“, dokud nebude k dispozici vakcína.

Také nedělní údaje o počtu obětí a nově nakažených v Itálii potvrzují klesající trend posledních dní. Během posledních 24 hodin zemřelo 525 lidí, u 4316 pacientů byla potvrzena nákaza koronavirem. Celkem tak italská civilní obrana eviduje 5887 mrtvých a 128 948 nakažených.

Jako 11. září, ale po celých Spojených státech, varuje šéf zdravotnické služby

„Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila,“ varoval před nejhorším úderem epidemie šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams. Vyzval všechny guvernéry, aby ve svých státech omezili pohyb obyvatel nejméně na týden, ideálně však na 30 dní.

Ohniskem epidemie v USA je nadále stát New York, počty mrtvých však rychle narůstají také v Louisianě, Coloradu, Michiganu či Pensylvánii. Ochranná omezující opatření zavedla již většina států, v některých řídce osídlených a převážně venkovských však místní republikánští guvernéři zatím s uzavřením podniků a vydáváním zákazů otálejí. To kritizoval například guvernér státu Washington Jay Inslee, který se obává toho, že by se z nich mohla později nákaza vrátit do států, které mají hlavní vlnu epidemie již za sebou.

Americký prezident Donald Trump v sobotu varoval, že USA čekají těžké týdny, při nichž přijde o život řada lidí. Již dříve oznámil, že by nemoci COVID-19 mohlo podlehnout 100 a 240 tisíc lidí.

Zdravotníci z nemocnice v Brooklynu odvážejí těla obětí nemoci COVID-19
Zdroj: Andrew Kelly/Reuters

New York se zřejmě přiblížil kulminaci epidemie

I když epicentrem epidemie ve Spojených státech zůstává New York, poslední údaje o počtu obětí a nakažených dávají úřadům naději, že zde nákaza kulminuje. Během uplynulých 24 hodin zemřelo v souvislosti s koronavirem 594 lidí, což je méně než v předchozím dnu.

Výrazně se snížil také počet nově potvrzených případů, a to z téměř 10 800 na 8327. Menší je rovněž denní nárůst lidí přijatých na jednotky intenzivní péče. Zvýšil se naopak počet lidí propuštěných z nemocnic.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo však varoval, že pro vyhodnocení dlouhodobější tendence je potřeba analyzovat data alespoň za tři až čtyři dny. Upozornil rovněž, že se jednotlivé epidemiologické modely neshodují v tom, co bude po dosažení vrcholu následovat. Podle některých by měl hned přijít pokles nových případů i úmrtí, jiné předpokládají několikadenní stagnaci a až následné snížení.

Podle Cuoma se musí ventilátory přesouvat s epidemií

Guvernér rovněž prohlásil, že úřady přesouvají některé nevyužívané plicní ventilátory a zdravotníky do nemocnic na ostrově Long Island, kde momentálně nejrychleji roste počet nakažených a hospitalizovaných. Podobný postup je přitom podle něj řešením pro celou zemi.

Epidemie v jednotlivých státech budou vrcholit v různý čas a USA podle Cuoma nemají dostatek prostředků na to, aby se postaraly o všechny nemocné naráz. Aby se podařilo co nejvíce zmenšit dopady koronaviru na obyvatelstvo, je podle něj potřeba přelévat prostředky z jednoho státu do druhého podle aktuálních potřeb.

Stát New York s necelými 20 miliony obyvatel nyní eviduje celkem 4159 obětí COVID-19, koronavirem se tam nakazilo přes 120 tisíc lidí, což je podobné jako ve Španělsku. Ze státu pochází více než třetina všech případů v USA a přes 40 procent všech zemřelých.

Život v Barceloně ochromila epidemie
Zdroj: Paco Freire/ČTK/ZUMA

Španělské nemocnice se starají o 59 tisíc nakažených

Ve Španělsku vzrostl za posledních 24 hodin počet obětí koronaviru o 674. Ve srovnání se sobotou, kdy zemřelo 809 lidí, se jedná o výrazný pokles. Celkem si epidemie v zemi vyžádala už 12 418 obětí.

Za poslední den bylo ve Španělsku evidováno 6023 nových případů nákazy, což představuje oproti sobotě pětiprocentní nárůst. Podle deníku El País jde o nejmenší procentuální přírůstek od počátku koronavirové krize v zemi. Počet nakažených vzrostl na 130 759. Na nemocniční péči je v současnosti odkázáno bezmála 59 tisíc lidí.

Vláda premiéra Pedra Sáncheze v sobotu rozhodla o prodloužení nouzového stavu o další dva týdny. Restriktivní opatření měla původně platit do Velikonoc, nyní potrvají nejméně do 26. dubna. Budou se dále vztahovat na volný pohyb lidí, naopak ve vybraných podnicích bude postupně obnovována výroba.

Uprchlický tábor v Řecku
Zdroj: Elias Marcou/Reuters

Další uprchlický tábor v Řecku musel do karantény

Řecké úřady poslaly kvůli koronaviru do karantény již druhý uprchlický tábor. Ve městě Malakasa, 40 kilometrů severovýchodně od Atén, byl na COVID-19 pozitivně testován 53letý muž z Afghánistánu. V táboře žil spolu s rodinou a také stovkou dalších migrantů a žadatelů o azyl. Nyní byl převezen do nemocnice v Aténách a úřady se snaží vyhledat a otestovat všechny jeho kontakty.

Nové zařízení v obci Malakasa začalo fungovat minulý měsíc a jsou zde migranti, kteří dorazili po 1. březnu. Karanténa v zařízení byla vyhlášena na dva týdny. Na místě budou posílené policejní hlídky.

Už ve čtvrtek úřady nařídily dvoutýdenní karanténu pro migrační tábor v obci Ritsona severně od Atén, ve kterém žije dva a půl tisíce lidí. V táboře byla potvrzena nákaza nejméně u 20 osob. V Řecku žije nyní na 60 tisíc migrantů, z toho asi 40 tisíc na řeckých ostrovech v Egejském moři, kde jsou tábory mnohonásobně přeplněné. Nejhorší je stále situace v táboře Moria, kde žije na 20 tisíc lidí.

První případ nákazy koronavirem se v Řecku objevil koncem února. Od té doby registrují tamní úřady na 1673 potvrzených případů, 68 z infikovaných zemřelo. Řecká vláda uzavřela školy a obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren a čerpacích stanic a omezila v zemi volný pohyb osob.

Britský premiér byl preventivně přijat do nemocnice

V neděli večer byl britský premiér Johnson převezen do nemocnice. A to kvůli tomu, že u něj příznaky nemoci COVID-19 přetrvávají i deset dnů poté, co měl pozitivní test. 

„Na radu Johnsonova lékaře byl premiér dnes večer přijat do nemocnice na vyšetření,“ uvádí se v nedělním prohlášení Downing Street. Podle premiérovy kanceláře jde „o preventivní krok“.

Večer pronesla mimořádné poselství britská královna Alžběta II. Poděkovala lidem za to, že v době, kdy Británie čelí epidemii nemoci COVID-19, zůstávají doma, a pomáhají tak chránit ty zranitelné. V mimořádném projevu také dala najevo vděk zdravotníkům v první linii boje proti infekci.

Británie dosud zaznamenala 47 800 případů nákazy, přes 4900 lidí nemoci COVID-19 podlehlo. Mezi zemřelými jsou i tři řidiči autobusů londýnského dopravního podniku a dva mechanici. Nakazili se pravděpodobně ještě před vyhlášením vládního doporučení vycházet jen v nejdůležitějších případech.

Neil Ferguson, profesor matematické biologie z Královské univerzity v Londýně, který je jedním z vládních poradců, řekl, že epidemie se pravděpodobně stabilizuje za sedm až deset dnů. „Pak je nesmírně důležité, jak rychle budou počty nových případů nákazy klesat: jestli uvidíme dlouhý, rovný vrchol, nebo – a v to doufám – budeme mít mnohem rychlejší pokles,“ uvedl. Tyto možné scénáře ukážou, jak efektivní jsou současná opatření proti šíření koronaviru, dodal.

Tokijská Ginza je kvůli koronaviru prázdná
Zdroj: Reuters/Kyodo

Rekordní nárůst počtu nakažených v Tokiu

V Tokiu se od soboty nakazilo koronavirem dalších 143 lidí, což je dosud nejvyšší denní nárůst zaznamenaných případů nákazy. V japonské metropoli jich je celkově už přes tisíc. Celkový počet obětí koronaviru v Japonsku podle agentury přesáhl hranici jedné stovky.

Tokijská radnice důrazně vyzvala obyvatele, aby neopouštěli své domovy. Guvernérka Juriko Koikeová ráno vystoupila v televizi a zopakovala svou výzvu občanům, aby vycházeli jen v nezbytných případech. „V sázce jsou lidské životy,“ zdůraznila.

S ohledem na nárůst potvrzených případů v Tokiu se množí výzvy k vyhlášení nouzového stavu a plošné karantény. Centrální vláda má však na rozdíl od jiných zemí v tomto ohledu omezené pravomoci.

Čína hlásí 30 nových případů nákazy

V pevninské Číně v sobotu přibylo 30 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a tři další úmrtí na nemoc COVID-19. Počet infikovaných je o 11 vyšší, než byl v pátek. Podle čínské zdravotní komise byla v 25 z 30 nových případů nákaza zjištěna u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny.

Celkem se v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, koronavirus zatím potvrdil u 81 669 lidí. Počet obětí nemoci COVID-19 dosáhl 3323.