V Ústí nad Labem volí 37 zastupitelů, o hlasy usiluje 15 stran. Hlasuje se i ve všech městských obvodech

V Ústí nad Labem lidé volí 37 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 15 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech čtyřech městských obvodech. Senátní volby se ve městě letos nekonají.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Ústí nad Labem zvítězilo ANO s 26,1 procenty a dvanácti mandáty. Za ním skončilo sdružení PRO! Ústí se 17,4 procenty a osmi mandáty. Třetí byla ČSSD s 11,7 procenty a pěti mandáty, těsně následované KSČM s 11 procenty a taktéž pěti mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS, Ústecké fórum občanů (UFO) a TOP 09. Volební účast dosáhla 31,1 procenta.

Koalici vytvořily ANO a sdružení PRO! Ústí. Ve 37členném zastupitelstvu měli 20 hlasů. Primátorem se stal Josef Zikmund (ANO). Už v červnu 2015 se však koalice rozpadla a část ANO s pomocí opozice odvolala primátora i celou radu. Tato část ANO pak sestavila koalici s Ústeckým fórem občanů a primátorkou zvolili Věru Nechybovou (tehdy ANO, nyní UFO). Podporu získali i od opozičních ČSSD, KSČM a ODS. Vedení ANO po rozkolu ústeckou buňku zrušilo.

Ústecká vláda je od té doby velmi křehká. V březnu 2016 se dokonce rozpadla městská rada, když rezignovaly dvě radní a zastupitelé museli převést část pravomocí rady na primátorku. Na zákonem stanovený minimální počet pěti členů se podařilo radu doplnit až na konci roku 2016.

V Ústí nad Labem lidé volí také zastupitelstva ve čtyřech městských obvodech: Město, Neštěmice, Severní Terasa a Střekov. V centrálním obvodu Město vybírají 27 zastupitelů, v ostatních třech částech 15 zastupitelů.