Změny v olomoucké MHD: dražší jízdenky i platba kartou přímo v tramvajích a autobusech

Rada města Olomouce schválila zdražení jízdenky MHD ze současných čtrnácti korun na osmnáct. Zároveň klesne cena ročního kuponu. Změny by měly platit od dubna příštího roku. Radní také schválili vypsání soutěže na dodavatele platebních terminálů do všech vozů MHD. Cestující by tak mohli za jízdné zaplatit přímo v tramvaji nebo autobuse.

I když se cena jednorázové jízdenky zvýší, radnice podle předsedy dozorčí rady DPMO Josefa Kaštila vyjde vstříc zejména těm, kteří olomouckou MHD jezdí pravidelně. Cena ročního kuponu se má totiž snížit ze současných 3200 na 2950 korun. Cena SMS jízdenky by měla zůstat na současných osmnácti korunách. Změny začnou platit 1. dubna příštího roku. 

Dozorčí rada dopravního podniku zároveň schválila veřejnou soutěž na dodavatele validátorů do tramvají a autobusů, které umožní platbu jízdného kartou. Teto systém už několik let funguje v Ostravě, kde se osvědčil. Tamní dopravní podnik dokonce příští rok úplně zruší papírové jízdenky.

Díky nové technologii DPMO zavede i jízdenky se zkrácenou dobou platnosti. Uvažuje se o desetiminutové platnosti s tím, že tato jízdenka by stála čtrnáct korun. Základní jízdenka, která bude od jara stát osmnáct korun, bude mít i nadále platnost 40 minut v pracovní dny a hodinu o víkendu a svátcích.

Legitka na kartě už funguje

 Platební kartu mohou cestující v Olomouci používat už teď, ovšem jenom pro nákup časového kuponu, kterému se v Olomouci říká Legitka. Cestující si svou platební kartu musí zaregistrovat na e-shopu DPMO, zakoupený kupon se poté nahraje přímo na kartu. Revizoři jsou vybaveni čtečkami, kterými identitu cestujícího i platnost časové jízdenky ověří. 

Platební kartu ale cestující nemůžou použít například ve vlaku pro zónu 71 – Olomouc v rámci integrovaného dopravního systému (IDSOK), na rozdíl od klasického měsíčního nebo ročního kuponu, případně papírové jízdenky.

České dráhy aktuálně připravují vlastní mobilní aplikaci vázanou na e-shopy DPMO a IDSOK, která umožní kontrolu elektronického kuponu pomocí QR kódu zobrazeného při kontrole na displeji mobilního telefonu.
Martina Krčová
mluvčí DPMO

 DPMO eviduje nárůst počtu cestujících. Loni olomoucké tramvaje a autobusy přepravily 57,5 milionu cestujících, což je zhruba o dva miliony více než v roce 2017. Podle vedení dopravního podniku je to hlavně díky změnám cen jízdného. 

V loňském roce měli senioři ve věku mezi 65 a 70 lety padesátiprocentní slevu z běžného časového jízdného a senioři nad sedmdesát let platili pouze dvacetikorunový roční poplatek. Od letošního července mohou senioři v Olomouci cestovat úplně zdarma, stačí jim jenom doklad totožnosti. Loni DPMO zavedl také výhodnou desetiměsíční jízdenku pro studenty za 1350 korun.