Senioři mohou jezdit olomouckou MHD zdarma. Revizorům předloží jenom občanku

Senioři starší 65 let mohou od pondělí 1. července jezdit olomouckými tramvajemi a autobusy zdarma. Dosud měli senioři od 65 do 70 let v MHD padesátiprocentní slevu a senioři nad sedmdesát let platili jenom dvacetikorunový roční poplatek. Olomoucká radnice bude dopravnímu podniku platit deset milionů korun ročně.

Bezplatnou dopravu v MHD pro seniory od 65 let schválila městská rada s tím, že chce podpořit využívání veřejné dopravy a zároveň seniorům finančně pomoct. „Jsem přesvědčen, že se to u bezpečné, komfortní a udržitelné formy veřejné dopravy vyplatí,“ řekl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).

K prokázání nároku na slevu stačí seniorům občanský průkaz nebo jakýkoliv doklad s fotografií a datem narození. Stejnou výhodu budou mít senioři také v v rámci takzvané zóny 71 ve všech dopravních prostředcích Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

„Pokud budou senioři cestovat přes více zón Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, mohou kromě dosavadní slevy 75 procent na jednotlivé jízdenky nově využít také cenově zvýhodněné týdenní nebo měsíční kupony,“ řekla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Radní: Zaplatíme, ale chceme vidět čísla

Jako kompenzaci bude chtít Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) po městu deset milionů korun ročně. V letošním roce by to tak pro Olomouc znamenalo zhruba pětimilionovou úhradu. Vzhledem k tomu, že jde o předběžné vyčíslení nákladů, budou chtít radní vidět jednoznačné prokázání ztráty. 

Základní jízdenka na tramvaj nebo autobus stojí teď 14 korun, měsíční 350 a čtvrtletní 900 korun. Úplně zdarma jezdí olomouckou MHD také děti do šesti let. Tři sta korun ročně zaplatí čestní dárci krve, senioři do 65 let budou mít nadále nárok na padesátiprocentní slevu. 

Úplně zdarma se jezdí v Hranicích

Bezplatnou městskou hromadnou dopravu má v Olomouckém kraji jenom město Hranice na Přerovsku. Od 1. dubna tam jezdí zdarma všichni, ať už místní, nebo turisté. Seniorům navíc radnice vyjednala bezplatnou jízdu i v příměstských spojích.

Zdarma mohou městské autobusy v některých situacích využívat i obyvatelé Přerova. Bezplatnou MHD jim už několikrát město nabídlo kvůli smogové situaci, což bývá v zimním období. Radnice nedávno zavedla bezplatnou MHD i kvůli uzavírce Polní ulice.