Radnice v Hranicích zavádí MHD zdarma. Pro seniory i mimo město

Obyvatelé Hranic na Přerovsku budou od 1. dubna jezdit městskými autobusy zdarma. Bezplatnou dopravu město zavádí jako první v Olomouckém kraji, provoz bude hradit ze svého rozpočtu. Pro seniory radnice vyjednala bezplatnou jízdu navíc i v příměstských linkách.

Na zavedení MHD zdarma město vyčlení ze svého rozpočtu 2,2 milionu korun. „Snažíme se o to, aby MHD byla co nejvíce využívaná. MHD zdarma je prvním krokem. Druhý by měl přijít na podzim, kdy by měly nastat systémové změny,“ řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Město chce zjistit, proč lidé MHD tolik nevyužívají a jaké změny by přivítali. Průzkum, který by měl zlepšit cestování po městě, se teď zpracovává. Výsledek se na podzim promítne do jízdních řádů.

Obyvatelé Hranic dosud platí za jízdenku osm korun. MHD zdarma plánuje město už delší dobu, proto s předstihem informovalo občany, aby zvážili nákup douhodobé jízdenky. Od zavedení MHD zdarma si radnice slibuje zlepšení životního prostředí.

Hranice jsou prvním městem v Olomouckém kraji, které městskou hromadnou dopravu zdarma zavádí. Cestování bez jízdenky v minulosti několikrát povolilo i město Přerov, ovšem jenom v případě smogové situace. Zdarma jezdí lidé například ve Frýdku-Místku, Strakonicích nebo Valašském Meziříčí.

Další úleva pro seniory

Radnici v Hranicích se podařilo s Olomouckým krajem vyjednat pro seniory nad 65 let cestování zdarma i příměstskými autobusy. „Jako první krok si ale musejí u řidiče MHD vyzvednout takzvanou nulovou jízdenku, kterou jim řidič na požádání vydá. Tuto jízdenku pak mohou používat ve všech autobusech příměstské dopravy,“ vysvětlil mluvčí radnice.

Městskou hromadnou dopravu v Hranicích zajišťuje šest nových elektrobusů, které obsluhují devět linek. Město nakoupilo elektrobusy před dvěma lety kvůli snaze o zlepšení ovzduší. Dojezd na jedno nabití mají 180 kilometrů a najedou zhruba 250 tisíc kilometrů ročně.