Zloděj ukradl 10 ocelových rour, policisté je našli v ostravské sběrně

Kradené ocelové roury skončily ve sběrně. Podezřelému hrozí až 5 let (zdroj: ČT24)

Policisté vypátrali pětačtyřicetiletého muže, který je podezřelý z krádeže těžkých ocelových rour používaných k betonování základů staveb. Kriminalisté je našli v jedné z ostravských sběren a okradené stavební firmě je vrátili. Muži hrozí až pět let vězení.

Majiteli sběrny žádný postih nehrozí mimo jiné proto, že neměl tušení o původu materiálu a že by mohl být kradený. Zloději za něj navíc podle norem vyplatil 5 tisíc korun převodem na jeho bankovní účet.

Deset třímetrových ocelových rour ukradl muž ze skladu stavební firmy ve Frýdku-Místku. Cena takového množství rour se pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Policisté po krádeži procházeli sběrny v okolí, nakonec našli materiál v jedné ostravské. Její majitel dal kriminalistům osobní údaje muže, který roury do sběrny přivezl, i číslo bankovního účtu, na který za ně majitel sběrny peníze poslal.

Ještě tentýž den si policisté pro podezřelého dojeli. Odcizený materiál už je zpět u stavební firmy, ze které byly roury ukradeny. „Také finanční prostředky, které pachatel obdržel, byly zajištěny a vráceny majiteli sběrných surovin,“ dodala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Už tři roky platí novela zákona, podle níž musí pracovníci sběren směňovat kovový odpad pouze za poštovní poukázky nebo odeslat peníze na bankovní účet.

V roce 2018 pracovníci ostravského magistrátu spolu s úředníky České inspekce životního prostředí provedli ve sběrnách 81 kontrol. Podle mluvčí magistrátu Andrey Vojkovské žádné pochybení neobjevili. Na ostravský magistrát také za tu dobu nedošel žádný podnět poukazující na nelegální výkup kovů ve sběrnách.