Jiří Korec se stal nejmladším primátorem Zlína. Zaměří se na údržbu města a rozvojové investice

Do čela Zlína zvolilo ustavující zastupitelstvo dvaatřicetiletého Jiřího Korce (ANO). V minulém volebním období byl náměstkem primátora. Hlasovalo pro něj 27 z 39 přítomných zastupitelů, deset zastupitelů se zdrželo, jeden byl proti a jeden nehlasoval. Korec neměl protikandidáta.

Město příští čtyři roky povede koalice vítězného hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel. V posledních čtyřech letech vedla město koalice STAN a ANO.

„Údržba města je samozřejmostí, ale rozvojové investice budou naším cílem v tomto volebním období. Hlavní body volebních programů byly velmi podobné, proto věřím, že opozice bude věcná a konstruktivní, jak tomu bylo v minulém volebním období,“ řekl po svém zvolení dvaatřicetiletý Jiří Korec, který je nejmladším zlínským primátorem a patří mezi nejmladší primátory v zemi.

Datum a místo narození: 19. června 1986, Zlín

Vzdělání: maturoval na zlínské průmyslovce, poté vystudoval kybernetiku, biomedicínské inženýrství a management na Českém vysokém učení technickém v Praze

Dosavadní funkce: náměstek primátora Zlína (od září 2016), člen zlínského zastupitelstva (od 2014, původně jako nestraník za ANO)

Kariéra: po škole pracoval jako vedoucí technického oddělení v soukromé firmě zabývající se výrobou měřicí techniky pro zdravotnictví, od podzimu 2016 působil jako náměstek zlínského primátora (na starosti měl kulturu, bydlení, informační technologie nebo investiční akce)

Stranická příslušnost: člen hnutí ANO

Ostatní: Před zvolením náměstkem primátora byl ve Zlíně členem kontrolního výboru, správní rady fondu mládeže a tělovýchovy a několika komisí. Podle obchodního rejstříku zasedá v orgánech Filharmonie Bohuslava Martinů, hokejového klubu Berani Zlín nebo Klubu instruktorů lyžování Zlín. Působí jako dobrovolný trenér dětí, mládeže i dospělých ve sportovní gymnastice a parkouru.

Ve věku 32 let se zařadil mezi nejmladší české primátory. Například před čtyřmi lety se stal primátorem Mostu tehdy třiatřicetiletý Jan Paparega (ProMOST), v Praze pak zvolili v červnu 2013 do čela města Tomáše Hudečka (TOP 09), kterému bylo 34 let.

Jiří Korec (ANO)
Zdroj: Jiří Omelka/ČTK

Navržený protikandidát odmítl

Před volbou primátora vystoupil nový zastupitel Pavel Sekula (SPD), jenž je dlouhodobým kritikem radnice. Kritizoval Jiřího Korce a navrhl na primátora rektora zlínské univerzity Petra Sáhu, který byl dvojkou na kandidátce hnutí Zlín 21. Sáha ale návrh odmítl, a Jiří Korec tak neměl protikandidáta.

Zastupitelé zvolili také jedenáctičlennou radu města, počet členů je stejný jako v minulém volebním období. ANO obsadilo podle koaliční dohody čtyři křesla, stejně i STAN, po jednom křesle mají lidovci, ODS a Piráti.

  • Jiří Korec ( ANO) – primátor
  • Miroslav Adámek (STAN) – uvolněný náměstek primátora
  • Pavel Brada (ANO) – uvolněný náměstek primátora
  • Bedřich Landsfeld (STAN) – uvolněný náměstek primátora
  • Kateřina Francová (STAN) – neuvolněná náměstkyně primátora
  • Aleš Dufek (KDU-ČSL) – neuvolněný náměstek primátora
  • Radní: Michal Čížek (ANO), Jana Bazelová (ANO), Pavel Simkovič (STAN), Miroslav Chalánek (ODS) a Jiří Jaroš (Piráti)

Zlín čeká revize velkých projektů

Zástupci hnutí Zlín 21 uvedli, že by byli rádi konstruktivní opozicí, požadují ale podklady. Poukázali na to, že při volbě radních neznali jejich priority. Jiří Korec řekl, že programové prohlášení vznikne do dvou měsíců. Radnice chce podle něj dokončit rozpracované rozvojové projekty, jako je dopravní terminál či rekonstrukce Velkého kina. „Chceme udělat revizi všech velkých projektů,“ řekl Korec a dodal, že radnice bude hledat možnosti financování velkých projektů a chce je rozložit do všech čtyř let.

Na svůj mandát vzešlý z říjnových komunálních voleb rezignoval Ondřej Běták (STAN), nahradil ho Roman Macek ze stejného hnutí. Místo Dany Kovaříkové (ANO) se stal zastupitelem Václav Kovář (ANO). Ustavujícího zasedání zastupitelstva se nezúčastnili zastupitelé Ivo Valenta (Rozhýbejme Zlín) a Pavel Konečný (ODS).

ANO má v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří ve volbách skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtým lidovcům pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, to tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD má dva mandáty.