Žena uštknutá mambou zelenou v Praze zemřela v nemocnici

Žena, která ležela v nemocnici po uštknutí mambou zelenou v pražských Hlubočepích, zemřela. Příčina úmrtí ale nesouvisí s hadím uštknutím. ČT to sdělil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Třicetiletá žena byla hospitalizována od začátku minulého týdne. Záchranáři ji převezli do nemocnice kvůli podezření na uštknutí prudce jedovatou mambou zelenou. To se u ní následně potvrdilo. Lékaři jí podali antisérum. Od té doby byla žena v umělém spánku.

Její zdravotní stav byl ale velice vážný kvůli dalším zdravotním komplikacím, které měla. „I přes veškerou naši péči pacientka bohužel zemřela. Příčina úmrtí nesouvisí s uštknutím,“ uvedl Brož s tím, že další informace už sdělovat nebudou.

Prudce jedovatý had poté, co ženu uštkl, zmizel ve dvojdomku v pražských Hlubočepích. Policie jeho zbylé obyvatele evakuovala a spolu s herpetology začala po plazovi pátrat. Nalézt ho se podařilo až po třech dnech, kdy majitelka nedaleké zahrádky zjistila, že jí vlezl na strom.

Okolnosti úniku hada vyšetřují policisté. Takřka jisté je, že byl chován načerno. Jedovatí hadi spadají do kategorie zvířat vyžadujících zvláštní péči, jejich chov musí schválit krajská veterinární správa, a ta pražská žádný povolený chov mamby zelené neevidovala.