Mambu, která unikla v Hlubočepích, chytili. Byla na stromě v zahrádkářské kolonii

Uprchlá samice mamby zelené je naživu a navíc se dostala z domu v pražských Hlubočepích, odkud v úterý zmizela. Hada našla žena na stromě v zahrádkářské osadě vzdálené asi 200 metrů, kde ho odchytil pracovník pražské zoo. Než mamba v úterý zmizela, uštkla v domě jinou ženu, která je stále v nemocnici ve vážném stavu. Antisérum sice zabralo, projevily se ale jiné potíže.

Mamba zelená unikla poté, co kousla třicetiletou ženu. Policisté s herpetology pak opakovaně prohledali dům, kde k incidentu došlo, experti přitom nepředpokládali, že by had v nynějším počasí budovu opustil. To se ale stalo. Stejně tak se nepotvrdil předpoklad, že bude mamba mrtvá.

Nakonec ji našla zahrádkářka na ořešáku. „Musela se prodrat celou roklí a ještě do schodů nahoru,“ podotkla. Když si uvědomila, že může jít o smrtelně nebezpečného hledaného živočicha, schovala se do zahradního domku a zavolala policii.

Odchyt pak potvrdil ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek i policie. „Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří trpí ofidiofobií. Mamba byla právě odchycena,“ vzkázali policisté na Twitteru. Had je sice živý, ale značně vyčerpaný.

Hada zřejmě chovali načerno

Chovatel měl doma mambu zřejmě načerno – jedovatí hadi spadají do kategorie zvířat vyžadujících zvláštní péči, jejich chov musí schválit krajská veterinární správa a ta pražská žádný povolený chov mamby zelené neeviduje.

Než had zmizel, uštkl třicetiletou ženu, které pak sice lékaři podali antisérum, její stav je ale stále vážný. Je v nemocnici v umělém spánku, podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice Filipa Brože ji však již neohrožuje jed. Antisérum zabralo, pacientka má ale jiné významné zdravotní komplikace, upřesnil.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují, ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu zatím nevyslechli. 

Dvojdům, ze kterého mamba unikla
Zdroj: ČT24

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.