Zborcenou zeď u řeky v Chrudimi nechce nikdo opravit. Drží ji jen pytle s pískem

Spor o padající zeď v Chrudimi (zdroj: ČT24)

V Chrudimi zpevňují zborcenou zeď u řeky. Podle statika není stavba bezpečná. Vaky s pískem sem Povodí Labe dává provizorně už podruhé. Zeď totiž nechce opravit ani město Chrudim, ani Povodí Labe – obě strany odmítají vlastnictví. Kvůli sporu už musela dříve radnice vrátit dotaci, kterou získala na opravu přilehlé cyklostezky.

Zeď se zřítila už před dvěma a půl lety, od té doby ji jistí jen pytle s pískem. Aktuálně přibyly další, protože hrozilo, že se celá stavba i s cyklostezkou zbortí do řeky. „Ukládáme big bagové pytle do řady, budou celkem tři. Předpokládáme, že by to mělo vydržet tak tři roky,“ popsal vedoucí Provozního střediska Pardubice Povodí Labe Karel Koudela.

Pak by ale bylo potřeba zeď skutečně opravit, vložení dalších pytlů do koryta by totiž mohlo negativně ovlivnit průtok řeky. Oprava by vyšla na deset až patnáct milionů korun. Zaplatit ji ale nechce ani město ani Povodí Labe. „Ty okolní nábřežní zdi nejsou v našem majetku. A povodí Labe jako státní podnik nebude opravovat něco, co není jeho,“ řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Původně byla pískovcová zeď součástí domu, který ale před padesáti lety získal stát, zdemoloval ho a na jeho místě postavil sídliště. Proto Chrudim vlastnictví zdi odmítá. „A druhý argument je, že se domníváme se, že se jedná o vodohospodářské dílo. Ta stavba slouží jako regulace řeky, jako protipovodňové opatření, a je to další argument, proč by to mělo být v majetku Povodí Labe, potažmo státu,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Krajský úřad ve sporu rozhodl, že nejde o vodohospodářskou stavbu, ale soud měl opačný názor. Úřad Pardubického kraje proti tomu ale podal kasační stížnost, tu nedávno Nejvyšší správní soud zamítl. Vzhledem k tomu, že nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost pardubického kraje, tak se celá věc vrátila zpět k vodoprávnímu úřadu.

Provizorní řešení stojí chrudimskou kasu tři sta padesát tisíc korun, pokud soud rozhodne, že zeď patří státu, bude chtít radnice částku nahradit.