Zaměstnanci náchodské nemocnice si stěžují na pokles mezd

Náchod - Dopis adresovaný hejtmanovi královéhradeckého kraje, ve kterém střední zdravotnický personál nemocnice v Náchodě vyjadřuje zklamání nad poklesem mezd, vysokou fluktuací a nad neúnosnými přesčasy, označil ředitel této instituce za snůšku lží. Samotnou stížnost si ale vyžádal a přečetl až poté, co byl požádán o rozhovor. Podle zdravotníků stojí za současnou krizí přechod nemocnice pod královéhradecký kraj.

„Čistý plat zdravotní sestry – cca 12 tisíc čistého, plat sanitáře devět tisíc. Kolik dní by jste vyžil z této výplaty Vy, pane hejtmane,” ptají se pisatelé stížnosti. Ředitel nemocnice Miroslav Švábl se brání: „Stížnost se nezakládá na pravdě a jsou v ní výrazné lži.” Na otázku, zda v jím řízené instituci pracuje sestra s pětadvacetiletou praxí, jejíž plat činí pouhých dvanáct tisíc korun ale odpověděl: „Nevím o tom, možná že ano.” Podle Švábových slov je průměrná mzda sestry s pětiletou praxí v náchodské nemocnici patnáct tisíc korun hrubého a specializovaný lékař si vydělá 58 tisíc.

Pracovníci, kteří se zúčastnili bleskové ankety České televize se shodli na tom, že se za svoji práci necítí být adekvátně ohodnoceni. „Naše mzdy se zcela určitě nevyrovnají platům zaměstnanců ve státní nemocnici,” uvedla jedna ze sester.

Stížnost zdravotnického personálu se vztahuje i na vysokou míru fluktuace. Ve svém dopise uvádějí, že sestry, sanitáři a laboranti často odcházejí na pracoviště v Hradci Králové, kde za svoji práci pobírají citelně vyšší mzdu. Miroslav Švábl ale oponuje: „Fluktuace pracovníků v náchodské nemocnici je zhruba na stejné úrovni, jako fluktuace pracovníků kdekoli jinde ve zdravotnictví. A pokud mi pojišťovna platí takové částky, že jimi sotva pokryji mzdy v některých odděleních, pak se k nespokojeným zdravotníkům nemohu přidat.”

Ať už má ale pravdu kdokoli, jisté je, že hejtman královéhradeckého kraje nemá komu odepsat. Stěžovatelé se z obavy ze ztráty zaměstnání nepodepsali.