Za vymyšlenou zprávu, že se u Zdounek na Kroměřížsku vyskytuje puma, dostal muž podmínku

Okresní soud v Kroměříži uložil trestním příkazem roční podmínku muži, který loni v červenci na lince 158 oznámil, že u Zdounek na Kroměřížsku viděl pumu. Policisté zjistili, že si zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl šestatřicetiletý muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu. Na potrestání muže upozornil server iROZHLAS.cz.

Za šíření poplašné zprávy hrozilo muži až tříleté vězení, nakonec vyvázl s roční podmínkou. „Bylo u něj podmíněně upuštěno od potrestání a stanovena zkušební doba v trvání jednoho roku za současného vyslovení dohledu nad obviněným,“ řekla serveru iROZHLAS.cz státní zástupkyně Jana Kranzová.

Okresní státní zastupitelství v Kroměříži se případem zabývalo ve zkráceném přípravném řízení. V návrhu na potrestání tak uvedlo nižší trest, než stanovuje zákon. Muž se policistům při výslechu přiznal, že si vše vymyslel.

Zprávy o možném pohybu pumy přijali policisté loni v létě z několika míst v České republice. Jen na Kroměřížsku prověřovali podobná svědectví například u Hoštic, Dřínova nebo Litenčic, kde přivolaný veterinář zjistil, že nalezené stopy patří velkému psovi. Policejní mluvčí Simona Kyšnerová tehdy uvedla, že policie v těchto případech žádné protiprávní jednání neshledala.