Za explozi v Otinovsi může výroba pyrotechniky, tvrdí část místních. Policie příčiny vyšetřuje

Vyšetřovatelé se zabývají možností, že příčinou exploze v rodinném domě v Otinovsi na Prostějovsku byla neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové je to jedna z verzí, vyšetřování ale není u konce, potrvá ještě několik dní. Při výbuchu zemřel jeden člověk. Pravděpodobně to byl majitel domu a provozovatel prodejny se zábavní pyrotechnikou, jeho identitu ale potvrdí až nařízená pitva.

Exploze otřásla Otinovsí ve čtvrtek krátce po poledni. Poškodila nejen samotný dům, kde k ní došlo, ale i desítku dalších v okolí. Mají poškozená okna a střechy. Policisté do pátečního dopoledne místo výbuchu střežili a dál vyšetřují okolnosti události.

„Příčina a okolnosti této tragické události jsou nadále v prověřování. Jednou z vyšetřovacích verzí je neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Zajícová. Dodala, že zatím nebyla vyčíslena škoda, kterou výbuch způsobil.

Někteří obyvatelé Otinovsi hovořili o tom, že se v budově, kde došlo k explozi, pyrotechnika nejen prodávala, ale i vyráběla. Policisté se touto možností také zabývají. Státní báňská správa ovšem výrobu zábavní pyrotechniky v Otinovsi neschválila, v tom případě by to byla nelegální produkce.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka exploze nastala v objektu soukromé firmy na zábavní pyrotechniku. Hasiči po události evakuovali obyvatele okolních domů. Na místě byla i zdravotnická záchranná služba pro případ, že by exploze zranila někoho v okolí domu.

Zkušenost z Mostkovic

Podobný případ se stal téměř přesně před pěti lety v 18 kilometrů vzdálených Mostkovicích, exploze tam nastala 22. září roku 2018. Výbuch v domě, v jehož troskách byl nalezen mrtvý třiatřicetiletý majitel domu, profesionální hasič, poškodil tehdy šest desítek budov v okolí.

Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu ničila nejen střechy a okna, ale i interiéry, kterými se prohnala. Případ kriminalisté poté odložili kvůli úmrtí majitele. Za detonací byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Škoda byla odhadnuta na 20 milionů korun.

Loni v červenci hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u exploze domu také v Olšanech u Prostějova, v troskách domu zahynul při výbuchu sedmapadesátiletý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Škoda přesáhla 12,5 milionu korun. Příčinou byla tehdy úmyslná exploze plynu.