Z ústecké Sklářské ulice mizí vybydlené domy. Radnice je nechala zbourat

Z ústecké Sklářské ulice mizí vybydlené domy. Radnice je nechala zbourat (zdroj: ČT24)

Po nechvalně proslulé Matiční ulici se Ústí nad Labem rozhodlo zbourat i dva vybydlené domy ve Sklářské ulici v Předlicích. Jeden dům je už zdemolovaný, v pondělí začala odborná firma likvidovat i druhý. Nemovistost patří soukromému majiteli, město po něm bude náklady na demolici vymáhat.

Dvoupatrový řadový dům ve Sklářské ulici byl v dezolátním stavu a ohrožoval okolí. V pondělí brzy ráno se do něj zakously hydraulické nůžky. „Rozstříháváme po malých částech jednotlivé konstrukce. Materiál snášíme na zem, nebo padá po menších kouscích,“ popsala postup demolice ředitelka Marent demolice Gabriela Kočová.

To, co z domu zbyde, firma odveze na skládku, nebo recykluje. „Veškeré suťovité materiály cihelného a betonového charakteru lze velmi dobře zpětně využít do dalších staveb,“ vysvětlila Kočová.

Majitelé domů dlouhodobě nekomunikují

Firma likviduje dům ze strany vnitrobloku, aby demolice nikoho neohrozila. Musela si ale nejprve dvůr uklidit.

Město ho nechalo za 3,5 milionu korun vyklidit už před čtyřmi lety. Tehdy tam byl metrový nános odpadků. Naházeli ho tam obyvatelé okolních domů. „Všechno, co mají doma, včetně své tělesné potřeby, vyhazují z oken do vnitrobloku,“ řekl tenkrát tiskový mluvčí Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. „Chodíme sem často a snažíme se těm lidem domlouvat,“ poznamenala asistentka prevence kriminality Eva Horvátová.

Demolované domy vlastní soukromí majitelé, kteří dlouhodobě nekomunikují. Město od nich čtyři miliony na demolici bude vymáhat. Likvidace domu bude trvat čtyři až pět dní.