Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Události v regionech: Vlaky poškozovaly špatně spojené kolejnice (zdroj: ČT24)

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.

Vlaky nejezdí na trati od úterý. České dráhy kvůli značnému poničení mnoha vozů rozhodly o zastavení vlakové dopravy v pondělí večer a druhý den vyjely autobusy. Na kolech vozů se totiž objevily trhliny, jejichž oprava je náročná, nákladná a také se snižuje jejich životnost.

Správa železnic se snažila diagnostikovat problém, na který přišla až ve čtvrtek, když vyjela na trať s těžkou motorovou lokomotivou. S pomocí drezín totiž potíže neodhalila. Problémy způsoboval patrně výškový rozdíl mezi dvěma kolejnicemi. Na části tratě totiž není bezstyková kolej, která vznikne svařením kolejnic.

České dráhy se budou snažit o víkendu opravit co nejvíce vozů, aby mohli lidé zase jezdit vlaky, a ne autobusy. O víkendu tak bude platit ještě výlukový jízdní řád a není zajištěna přeprava kol. „Aktuální informace najdou cestující na webu Českých drah nebo v aplikaci Můj vlak,“ dodala Rajnochová.

Zastávka „Prudká zastávka“ je obsloužená kyvadlovou linkou z Doubravníku. Časy odjezdů a příjezdů jsou k nalezení ve výlukovém jízdním řádu.