Veverské Knínice opravily chátrající sokolovnu, k 90. výročí vzniku

Novou podobu dostala k 90. výročí svého vzniku sokolovna ve Veverských Knínicích na Brněnsku. Budova, která sloužila jako sportovní a kulturní sál, byla ve velmi špatném stavu. V neděli zástupci obce kompletně opravenou a přestavěnou budovu slavnostně otevřou.

Stavební práce vyšly na více než osmnáct milionů korun, řekla starostka Veverských Knínic Zuzana Armutidisová (nestr.).

„Budova byla opravdu v žalostném stavu, stavební úpravy za necelých 90 let její existence nebyly nikdy uskutečněny komplexně. Za dřevěným ostěním bylo ukryté zborcené zdivo, v kotelně pod jevištěm vystoupala voda kvůli zalití hliněné podlahy betonem a na mnoha místech řádily dřevokazné houby,“ popsala stav budovy starostka.

Prostor prošel nejen kompletní rekonstrukcí, ale změnila se i jeho dispozice. Je nyní bezbariérový a otevírá se do dvora, aby bylo možné pořádat větší akce. Díky přístavbě vznikl další prostor, budovu tak může využívat více skupin zároveň – kromě sportovců totiž slouží například divadelníkům nebo mladým hasičům.

Připomínka minulosti

„Abychom uctili památku našich předků a tradic Sokola, nechali jsme v sokolovně drobné prvky z původní budovy jako připomínky minulosti. Plastiku sokola, kamennou vázu, původní výčep, cvičební kruhy, žebřiny, švédskou bednu a lavičku jsme nechali rekonstruovat a jsou k vidění v současném interiéru,“ doplnila Armutidisová.

Dřív než začala obec rekonstrukci plánovat, dohodla se Sokolem její převedení do obecního majetku formou daru. Díky tomu, že byla budova ve vlastnictví obce, pak mohly Veverské Knínice na rekonstrukci a přístavbu žádat o dotace.

Z celkových nákladů více než dvacet milionů korun se podařilo dotaci deset milionů korun získat od ministerstva pro místní rozvoj a dotaci v celkové výši půl milionu korun od Jihomoravského kraje.

I když kolaudační souhlas budova má od prosince loňského roku, od května do srpna letošního roku sloužila potřebám základní školy, jejíž budova procházela rekonstrukcí. Slavnostně se tak otevře v termínu místních hodů.