Dopravu v Ostravě zkomplikovaly nehody tramvají, při jedné byl zraněn chodec

Nehody vozů MHD dopoledne výrazně zkomplikovaly veřejnou dopravu v Ostravě. Zhruba dvě hodiny kvůli srážce dvou tramvají u zastávky Dolní Vítkovice nejezdily spoje z centra města směrem do Vítkovic a do nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih a přibližně hodinu nejezdily ani v městské části Poruba, kde tramvaj ráno srazila a vážně zranila chodce.

Mluvčí hasičů Kamila Langerová uvedla, že tramvaje ve Vítkovicích do sebe narazily zezadu a obě soupravy vykolejily. Od zhruba deváté hodiny ráno pak tramvaje podle informací ostravského dopravního podniku (DPO) jezdily odklonem a v úseku mezi vítkovickým Mírovým náměstím a centrem města je nahradily autobusy. Kolem půl dvanácté dopravní podnik avizoval zprovoznění místa nehody, která se obešla bez zranění.

Policejní mluvčí Eva Michalíková uvedla, že nehodu způsobil zřejmě jeden z řidičů, který upadl do mikrospánku a tramvaj neubrzdil. „Přední částí vozu narazil do zadní části před ním stojící tramvaje. Následkem střetu došlo k vykolejení, poškození vozu a ostrůvku. Dechové zkoušky u řidičů byly negativní. V tramvajích cestovaly desítky osob, žádná z nich na místě nevyžadovala lékařské ošetření,“ uvedla Michalíková.

Další nehoda v Porubě

Bez zranění ale nebyla podle policejní mluvčí Evy Michalíkové ranní srážka tramvaje s chodcem u zastávky Telekomunikační škola v městské části Poruba. Také tam tramvaje podle facebooku dopravního podniku dočasně nahradily autobusy. Před desátou hodinou dopolední byl provoz obnoven, řekla policejní mluvčí.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl upřesnil, že osmačtyřicetiletý muž zůstal po srážce zaklíněný pod vozem, odkud jej záchranáři museli vyprostit. Podle Humpla utrpěl rozsáhlá poranění hlavy a v kritickém stavu skončil v nemocnici. Michalíková uvedla, že dechová zkouška u řidičky tramvaje vyšla negativně.

Situace pro cestující v Ostravě je nyní o to složitější, že už několik týdnů kvůli modernizaci tramvajové trati v ulici 28. října nejezdí soupravy ani přes Mariánské Hory.