Venkovní posilovnu pro seniory doplní i rady trenérů

Brno - V Česku přibývá venkovních hřišť, takzvaných vital parků. Ty jsou určeny pro všechny věkové kategorie včetně seniorů. Podobné hřiště mají i v Brně-Žabovřeskách, kde žije nejvíc lidí důchodového věku z celého Brna. Nově tam mohou senioři cvičit i s profesionálním trenérem.

„Obě nohy na střed, zapojujeme chodidla, zkuste mírně vtáhnout bříško a vytáhnout se z pasu,“ radí trenérka seniorce na hřišti v brněnských Žabovřeskách. Vnitroblok mezi bytovými domy v ulici Korejská tamní radnice už několik let postupně vybavuje pomůckami pro venkovní cvičení. Toto konkrétní hřiště cílí právě na seniory. 

„Na hřiště postupně nakupujeme jednotlivé prvky a vybavujeme ho. Ale i když je to hřiště pro seniory, chodily nám sem spíš mateřské školy,“ uvedl starosta městské části Brno-Žabovřesky Pavel Tyralík (ČSSD). Podle něj může být na vině ostych seniorů, ale i prostá obava z toho, jak cvičební pomůcky fungují. 

Bez komentáře: Venkovní cvičení seniorů (zdroj: ČT24)

Radnice se proto rozhodla – zatím na zkoušku – dát seniorům jednou týdně k dispozici trenéra. „Důležité je jim ukázat cviky, aby si neublížili. Musí být lehké, spíše rehabilitačního rázu. Důležité je, aby se dobře cítili,“ vysvětlil trenér Martin Hnilička. 

Radnice zatím předpokládá, že trenéři budou seniorům pomáhat jednou týdně, a to zhruba do října. „Pokud bude zájem, na jaře bychom to zase obnovili,“ dodal starosta.