Vedení Čáslavi podmiňuje rozšíření skládky vznikem obchvatu

Vedení Čáslavi na Kutnohorsku souhlasí s plánovaným rozšířením skládky jen za situace, že bude zároveň vybudován jihozápadní obchvat města. Řekl to tamní starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Část obyvatel se proti záměru bouří, obávají se nárůstu dopravy. Vznikla i protestní petice. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje, tvrdí, že se dopravní zátěž po rozšíření nezvýší.

AVE CZ poukazuje na to, že s posunutím termínu konce skládkování komunálního odpadu k roku 2030 vzniká potřeba prodloužit i životnost skládky v Čáslavi. Proto je v plánu její rozšíření o dva miliony metrů krychlových. Veřejnost o záměru diskutovala v pondělí v Dusíkově divadle, další setkání se koná ve čtvrtek večer. Strnad předpokládá, že z těchto jednání vzejdou námitky. Bude pak na ministerstvu životního prostředí, jestli k záměru nařídí veřejné projednávání.

Rada města se věcí zabývala ve středu. „Dali jsme stanovisko, že bychom souhlasili s rozšířením, ale za předpokladu vybudování jihozápadního okruhu, který by podstatně zmírnil dopady dopravy, a to nejen na skládku,“ uvedl Strnad.

Odpůrci záměru vinili radnici z liknavého postupu. Podle bývalého starosty a nyní opozičního zastupitele za Čáslav pro všechny Vlastislava Málka jde o rozšíření poměrně zásadní, ročně by na skládku mohlo být navezeno až 520 tisíc tun odpadu.

Strnad kritiku odmítl. „Samozřejmě chápeme, že někde se skládkovat musí, když ještě nejsou postavené spalovny. Ale každopádně chceme, aby občané byli zatíženi co nejméně,“ řekl už dříve. Rozšíření skládky by podle něj mělo být proto podmíněno stavbou přeložky silnice II/339.