Ve Dvoře Králové skončí dětská pohotovost. Pacienti budou muset do okolních měst

Konec dětské pohotovosti ve Dvoře Králové (zdroj: ČT24)

Od března skončí v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem dětská pohotovost. Službu, která funguje o víkendech a svátcích, zajišťují externí lékaři – nechtějí už ale další pracovní úvazky přijímat. Rodiče se tak budou muset s dětskými pacienty obracet na pohotovosti v Trutnově, Jičíně nebo Náchodě.

V ordinaci dětské praktické lékařky, která má v kartotéce přes patnáct set jmen, se od dob covidu potýkají s vysokou nemocností. „Paní doktorka je velmi vytížená, protože máme hodně pacientů. Poslední dobou se nemocnost zastaví někde v červenci a začne hned v září, takže se nezastavíme ani přes léto,“ popisuje zdravotní sestra Miroslava Jarolímková.

V podobné situaci jsou i další dětské lékařky. Víkendové a sváteční služby už proto nepřijímají. „Už na začátku roku dvě ze čtyř lékařek skončily a nyní už se na další spolupráci s dětskými lékařkami nemocnice bohužel nedomluvila,“ sdělila mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Pokračování pohotovostní služby ve Dvoře Králové brzdí i chybějící návazná péče. Pacienty v závažnějším stavu je nutné převézt do jiné nemocnice, nejčastěji do dvacet kilometrů vzdáleného Trutnova. Mimo provozní dobu dětské pohotovosti v trutnovské nemocnici se rodiče budou muset obrátit přímo na akutní ambulanci tamního dětského oddělení

Omezování pohotovostních služeb je celorepublikový problém, resort zdravotnictví vidí řešení v lepší organizaci systému. „Je cílem ministerstva zdravotnictví, aby pokud možno co největší množství péče bylo řešeno v rámci péče primární – to je v ordinacích praktických lékařů, kde postupně dochází k prodlužování ordinační doby, vzniku sdružených praxí a využívání distanční péče,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Konec dětské pohotovosti ve Dvoře Králové by ale ráda odvrátila radnice, která přispívá na odměny sloužících lékařů. „Částka byla každoročně navyšována, i pro rok 2024 je v rozpočtu připraveno zhruba 330 tisíc,“ informoval starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO).

Město je schopno nové lékaře podpořit také poskytnutím veškerého zázemí. Aktuálně vyjednává o spolupráci s novým praktickým lékařem a hledat začíná i posily za starší dětské lékařky.