Valašské Klobouky zasáhla blesková povodeň

Městem Valašské Klobouky na Zlínsku prošla v pondělí odpoledne při bouřce blesková povodeň. Zaplaveny byly sklepy rodinných domů, voda také poškodila komunikace. Situace se zklidnila, voda opadla, pracovníci technických služeb jsou v terénu a pomáhají s odstraňováním nánosů a čištěním kanalizačních vpustí, řekla mluvčí města Lenka Zvonková. Město zjišťuje rozsah škod, v úterý ráno se opět sešla povodňová komise. Kvůli poškození silnice zůstává zavřená ulice Jana Nerudy.

„Aktuálně stroje uklízejí silnice nebo chodníky, bagry zase koryto místního potoka, jehož hladina včera (v pondělí) vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity, nebo také poldry v blízkosti místního koupaliště,“ vypočítala redaktorka ČT Vendula Machů.

Brzy po přívalové povodni se rozvážely vysoušeče do nejvíce zasažených lokalit. „Máme k dispozici 24 vysoušečů, z toho čtrnáct je rozdaných, některé se budou přesouvat. Zatím máme kapacitu, abychom mohli dále pomoci. Uvidíme, jaké budou další požadavky,“ uvedla mluvčí města. Lidé, kteří potřebují zapůjčit přístroj či zajistit jinou pomoc s odstraňováním škod, se mohou obracet na referenta krizového řízení Petra Hnaníčka na telefonu 724 396 397.

Redaktorka Machů k přívalovým povodním ve Valašských Kloboukách (zdroj: ČT24)

Zasažena byla například lokalita Luční, která byla dočasně neprůjezdná. V ulicích Cyrilometodějská, Jana Nerudy i v místních částech byly zatopeny sklepy rodinných domů. Voda tekoucí z luk zaplavila Trhovisko.

Podobná situace byla ve městě i před týdnem. „Vzhledem k vysoké nasycenosti půdy po minulých deštích bouřka znovu přinesla přívalové povodně, tentokrát v ještě větším rozsahu než před týdnem,“ upozornila Zvonková. Voda se čerpala ještě v noci na úterý, večer zasahovalo dvacet jednotek hasičů, které převážně čerpaly vodu ze zatopených sklepů.

Koupaliště pod vodou

Voda a bahno zaplavily také městské koupaliště. „Po dohodě s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje jsme přistoupili k preventivnímu odčerpání vody z koupaliště,“ popsal starosta Josef Bělaška (za KLOBUČANÉ SPOLEČNĚ).

Právě koupaliště bylo jedním z nejvíce zasažených míst, postižených domácností pak byly podle starosty desítky. „Škody se zatím těžko odhadují. Jsou poškozené komunikace, chodníky, hřiště na koupališti. Myslím, že škody budou v jednotkách milionů,“ odhadl Bělaška.

Momentálně se už podle mluvčí města voda nikde neodčerpává a jednotky hasičů už odjely. „Budeme ale připravovat další pytle s pískem, kdyby bylo potřeba,“ dodala. Město chce také v několika ulicích posílit hráze.

Starosta ve vysílání ČT24 prohlásil, že se město bude muset zamyslet nad tím, jak obyvatele v budoucnu před bleskovými povodněmi lépe chránit. „Počasí neovlivníme, přívalové deště budou asi častější. Takže se asi (budeme muset) zaměřit na ty otevřené lokality jako louky a pole, kde bude potřeba udělat systémy nějakých zádržných poldrů a nádrží, plus možná nějaké remízky, které by vodu zabrzdily,“ zamýšlí se.

Hasiči ve Zlínském kraji zasahovali do pondělního večera v souvislosti se silným deštěm u více než šedesáti událostí. Odstraňovali nánosy bahna ze silnic, čerpali také vodu ze zaplavených sklepů. Nejvíce zásahů měli profesionální a dobrovolní hasiči v Luhačovicích a Valašských Kloboukách. Vyjížděli také do Biskupic na Zlínsku nebo Hluku na Uherskohradišťsku.