V Praze 11 se rozpadla koalice. Odvolaný místostarosta mluví o puči

Na radnici Prahy 11 se rozpadla koalice Hnutí pro Prahu 11, ANO a TOP 09. Důvodem je odvolání místostarosty Ladislava Kosa (HPP 11) na jednání zastupitelů, a to i hlasy ANO a TOP 09. Kos byl odvolán na návrh opozičního zastupitele Petra Sýkory (JM-ND). Předcházela mu několikahodinová diskuse, při které se přeli především členové koalice.

Koalice měla v 45členném zastupitelstvu většinu 32 hlasů. Pro odvolání místostarosty hlasovalo 23 zastupitelů, 18 jich bylo proti. Okamžitě poté, co byl Kos odvolán, oznámil zastupitel Martin Farmačka (HPP 11) jménem hnutí, že končí koaliční spolupráci. ANO a TOP 09 podle jeho slov porušovaly koaliční smlouvu, což odvoláním vyvrcholilo.

Sýkora navrhl odvolání Kosa při projednávání bodu o přidělení peněz sportovním oddílům Dukla Jižní Město. Kosa kritizoval například za to, že nevyjednal od soukromníka koupi pozemku, který zasahuje do hřiště FC Háje. Kos nařčení odmítl, s developerem prý jednal, ten ale neprojevil zájem pozemek prodat.

V rámci několikahodinové diskuse pak radní Jakub Lepš (TOP 09) Kosovi vyčetl, že měl pochybit při vyplácení dotací nebo zabránit opozici vyjadřovat se v radničním časopise Klíč. Podle radního Stanislava Urbánka (TOP 09) nemá Kos smysl pro fair play. Také on vyjmenoval několik údajných pochybení.

Opozice chtěla odvolat i starostu

Kos označil všechny výtky jen za zástupný problém. Podle něj jde o puč.
Zastala se ho i radní Šárka Zdeňková (HPP 11). „Otevíráte dveře Mlejnského (bývalý starosta Dalibor Mlejnský, pozn. red.) lidem. Je to čistě účelová politická manipulace. Občané, tady na tom jednání vidíte v přímém přenosu zradu,“ řekla zejména směrem k zastupitelům TOP 09 a ANO.

O odvolání Kosa jednali zastupitelé už podruhé. Poprvé ho opozice navrhla odvolat na mimořádném jednání před zhruba dvěma týdny. Tehdy ho ale zastupitelé ve funkci podpořili. Opozice se pokusila odvolat i starostu Jiřího Štylera a Zdeňkovou (oba HPP 11), bod ale zastupitelé na program jednání nezařadili. 

Jihoměstské Palermo

Praha 11 dostala v minulosti přezdívku jihoměstské Palermo. Přezdívat se jí tak začalo kolem roku 2010, kdy ji vedl Dalibor Mlejnský (tehdy ODS). Čtyřicítku bývalých zastupitelů také stíhá policie kvůli podezření, že v letech 2010 a 2011 nevýhodně rozprodávali obecní majetek. Škodu policie vyčíslila na 20 milionů korun. Všichni obvinění odmítají. U Mlejnského ale policisté v roce 2014 našli a zabavili 29 milionů korun. Kauze se tehdy věnovali také Reportéři ČT.