V Plzni za poslední týden řešili dva případy napadení nožem

Nárůst kriminality v Plzeňském kraji (zdroj: ČT)

V Česku v prvním pololetí stoupl počet násilných trestných činů. Výrazně takových činů přibylo třeba v Plzeňském kraji. Například přímo v krajském městě řešili policisté za poslední týden hned dvě napadení nožem.

K prvnímu z napadení došlo na terase jednoho z barů v Martinské ulici. „Přišli tři kluci, z nichž jeden byl na odmítnutí barmanky agresivní. A když se schylovalo, že ji uhodí, tak jsem k ní přišel, stoupl jsem si před ni, ale on během chvíle vytáhl nůž a bez jakéhokoli varování mě bodnul proti srdci,“ popsal napadený muž. 

Čepel nože naštěstí až k srdci nepronikla. „Záchranáři na místě ošetřili a zajistili muže ročník 1983, kterého následně transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni,“ sdělila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Andrea Divišová.  

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví, výtržnictví a nebezpečného vyhrožování,“ řekla k případu mluvčí Krajského ředitelství PČR Plzeň Michaela Reindlová. 

Počet násilných trestných činů se zvýšil v celém Česku

Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku stoupl počet případů úmyslného ublížení na zdraví v Plzeňském kraji o třináct na celkových 98. Více případů ale zaznamenávají kriminalisté po celé republice. 

„V letošním roce došlo za první pololetí, co se týká násilných trestných činů a jsou registrované Policií České republiky, k 7022 skutkům,“ prozradil mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek. Loni to bylo o 72 případů méně. Právě úmyslné ublížení na zdraví a porušovaní domovní svobody patří k těm nejčastějším.