V Mostě se na koalici domluvilo vítězné ProMOST s hnutím ANO. Primátorem má být Paparega

V severočeském Mostě se na koalici domluvilo vítězné hnutí ProMOST s druhým ANO. V zastupitelstvu o 45 členech bude mít pohodlnou většinu 31 hlasů. Na primátora navrhne koalice Jana Paparegu (ProMOST), který stál v čele města už ve dvou uplynulých volebních obdobích a v letošních senátních volbách byl zvolen senátorem. Náměstky bude nadále Marek Hrvol a Markéta Stará z hnutí ProMOST, řekl Paparega. Ustavující zastupitelstvo se koná 24. října.

Ve druhém největším městě Ústeckého kraje získalo ProMOST 41,12 procenta hlasů a bude mít jednadvacet zastupitelů. ANO bude mít deset zastupitelů. V opozici skončí SPD s podporou Trikolory s šesti mandáty, Sdružení Mostečané Mostu s pěti zastupiteli a ODS a nezávislí se třemi mandáty.

Rada bude mít devět členů. Tři budou z ANO. Funkci jako uvolnění, tedy s nárokem na plný plat, budou vykonávat primátor a oba náměstci a radní Jana Falterová Zudová (ANO), která bude mít na starosti projekty.

Paparega řekl, že zatím bude vykonávat funkci primátora i senátora. „Obě funkce se budu snažit skloubit, ale s kolegy jsme si řekli, že se po čase na toto téma sejdeme, až zjistíme, zda se obě funkce dají vykonávat zodpovědně,“ uvedl. „Pokud by nastal nějaký problém, budeme to řešit,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Radními za ProMOST bude ještě Vladimír Kubík, Ondřej Málek a Vlastimil Vozka. Za ANO usednou v radě tři ženy, které byly v čele kandidátky, a to Patricie Prokešová, která se chce věnovat problematice bezpečnosti a sociálně vyloučených lokalit, Ivana Hvězdová a Jana Falterová Zudová.

ANO bylo doposud v Mostě v opozici. Vláda ProMOST byla menšinová s podporou ODS. Do zastupitelstva se nedostali Piráti a Zelení pro Most, sociální demokraté ani komunisté.

Paparega chce řešit vzhled centra i problematiku sociálně vyloučených lokalit

S hnutím ANO jednalo ProMOST hned po volbách. „Přišlo nám fér jednat především s druhým v pořadí. Bude to pevná koalice,“ uvedl Hrvol. Primátor a oba náměstci budou mít stejné kompetence jako doposud. Paparega bude mít na starosti investice, veřejné zakázky a městské společnosti, Hrvol rozvoj a městský majetek a hospodářství a Stará sociální věci, školství a IT. Dotace a projekty bude mít na starosti Falterová Zudová.

Koalice chce navrhnout zřízení tří výborů tak, jak fungovaly doposud, tedy kontrolní, finanční a výbor pro mapování a eliminaci negativních jevů. Místa předsedů výborů nabídne koalice opozici.

Mezi priority koalice podle Paparegy patří rekonstrukce kulturního domu Repre a středu města, zaměření se na problematiku sociálně vyloučených občanů a dotažení investičních akcí. Volební účast v Mostě byla 32,05 procenta.